Историята на изкуството беше пренаписана, след като археолози откриха печат

...
Историята на изкуството беше пренаписана, след като археолози откриха печат
Коментари Харесай

Уникален древногръцки шедьовър променя историята на изкуството

Историята на изкуството беше " пренаписана ", откакто археолози откриха щемпел на 3500 години в гробницата на микенски боец в античния град Пилос на гръцкия полуостров Пелопонес , заяви в. " Дейли телеграф ", представен от ТАСС.

Находката е 3,6-сантиметров ахат, гравиран с човешки тела с удивителни анатомични елементи, които експертите смятаха, че са доста над опциите на майсторите от бронзовата ера .


History of art rewritten as archaeologists unearth 3,500-year-old carving of ancient Greek battle' | via

Quite amazing and incredible art work from so long ago.
— bryan1066 (@bryanbrtltt)

Полускъпоценният камък
бил употребен за щемпел . Изобразената върху него сцена пресъздава м омент от борба в древността . Според експертите е възможн о това да е стълкновение във война сред троянци и микенци . Голият до кръста боец забива копие във врата на нападателя, до момента в който тялото на втори противников войник лежи в краката му.

Печатът " Ахатът с борбата от Пилос " е разгласен за едно от най-забележителните творби на праисторическото гръцко изкуство.



" Удивително е, че човешките тела са изобразени на толкоз високо равнище на подробност с мускулатура, която до момента не беше забелязвана преди класическия интервал на гръцкото изкуство, 1000 години по-късно ", сподели археологът проф. Джак Дейвис от университета в Синсинати, Съединени американски щати.
 
A stunning work of art etched on a gemstone after thousands of years of limestone and grime were washed away
— National Geographic (@NatGeo)

В гробницата на знатния боец, умрял на 30-35 години, археолозите откриха над 3 хиляди артефакта, измежду които доста ювелирни произведения от злато, сребро, бронз със скъпоценни камъни, богато украсени купи и кани, както и оръжия - меч, копие и няколко ками .

Гробницата на " Воина грифон " беше открита през 2015 година Тя се намира под каменна плоча, тежаща един звук. Тогава бяха открити доста творби на изкуството , само че печатът беше затрупан с пълен пласт варовик и едвам в този момент, откакто го почистиха изцяло, специалистите откриха шедьовъра.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР