Историята е пълна с предсказания за края на света. В

...
Историята е пълна с предсказания за края на света. В
Коментари Харесай

Най-очарователните страхове за Проблем 2000

Историята е цялостна с предсказания за края на света. В съвремието обаче малко от тях са признати толкоз съществено, колкото фиаското за началото на 2000 година. С наближаването на края на 90-те разнообразни софтуерни специалисти и други проникновени анализатори показват разнообразни равнища на угриженост по отношение на държанието на компютрите по света в нощта на настъпването на новата 2000 година. Понеже годината се отбелязва с две числа, в резюме казано, някои софтуери може да интерпретират „ 00 “ като 1900 година И това съгласно мнозина ще докара до колапса на цивилизацията…

За благополучие се оказва, че не е толкоз огромна работа: техническите специалисти вършат нужните актуализации и краят на света е отсрочен. Но това не попречи на редица хора (както съществени експерти, по този начин и не) да създадат ужасяващи прогнози за това какво ще се случи на Нова година.

Ето някои от по-колоритните.

 Best Buy - Turn your computer off before midnight Y2K Sticker

Много страхове по отношение на Проблем 2000 се въртят към колапса на банковите институции и възможните финансови загуби от това. Но за същинските параноици концепцията, че пандизите ще отворят порти, е това, което не им дава мира. Според публикация на WIRED от 1998 година, логиката е, че защото вратите на пандизите постоянно се ръководят електронно, всеки проблем с тях може да ги накара да се отворят, като по този метод разрешава в обществото да се възцари безпорядък и безредица.

„ Днес не бихте могли да построите съвременен затвор без компютри… това ги прави доста уязвими “, споделя мениджърът по осведомителни технологии доктор Майкъл Хардън пред изданието през 1998 година „ Колкото по-модерен е пандизът, толкоз по-вероятно е да разчитат на компютърни чипове или компютърни системи за надзор на всички свои функционалности за сигурност. “

Една още по-странна доктрина е, че елементарните жители, отрязани от главните запаси, както и от електрическата мрежа, в действителност може да атакуван и нахлуят в най-близкия затвор, с цел да се възползват от храната и удобствата там…

Естествено, нищо от това не се случва. Като защитна мярка държавните затворнически системи като този в Колорадо се доставят с аварийни генератори и канят още чиновници на новогодишното си празненство (на което се чества с безалкохолни напитки), ако е нужна спомагателна мощ.

Ако един личен компютър записва 2000 година като 1900 година, това може да докара до срив на разнообразни стратегии или да ви зависне играта, да вземем за пример. Но в в случай че това стане с компютъра на някой аероплан, резултатът може да е пагубен. Дори краткотраен проблем в интервенциите за надзор на въздушното придвижване или в системите в пилотските кабини може да докара до покруса. Хората се чудят дали самолетите ще се разбият вследствие на новото хилядолетие.

Същото вършат и самолетните компании: вицепрезидентът на American Airlines по осведомителните технологии Скот Нейтън споделя пред пресата, че „ нямам доверие, че всичко ще работи съвършено “ и че не е сигурен дали компютърният проблем ще бъде „ просто стеснение или нещо по-сериозно “. Междувременно Airbus прави тестов полет при започване на 1999 година като водачите сверяват часовниците напред, с цел да видят какво може да се случи (нищо не се случва).

Проблемът със самолетите е задоволително значим, че отговорникът по този проблем на тогавашния президент Бил Клинтън – Джон Коскинен – взема решение да лети със аероплан към Ню Йорк, тъкмо когато часовникът удари среднощ. Идеята е да се увери разтревоженото общество, че всичко е наред – и Коскинен фактически излетява и каца изцяло безпроблемно.

Мирише ли ви познато… Един от най-големите страхове към настъпването на новия век е сривът на инфраструктурата: комунални услуги, магазини и банкомати може да останат офлайн, което ще затрудни транзакциите. Футуристът Гари Норт предлага на хората да се запасяват с тоалетна хартия – освен при положение на персонална потребност, само че и при опция да я употребяват като бартерна стока. Няма обаче известия за транзакции, свързани с тоалетна хартия.

Едно място, на което не желаете да посрещате нова 2000 година е в асансьор, тъй като той ще падне… В целия Ню Йорк няколко шефове на здания стопират работата на асансьора от безпокойство, че прекъсване на тока ще ги спре, до момента в който транспортират хора. Жилищни блокове също стопират асансьорите си – към 23.50 часа. и ги държат отворени на приземните етажи за към 30 минути.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР