Истории като тази трябва да бъдат разказвани само от първа

...
Истории като тази трябва да бъдат разказвани само от първа
Коментари Харесай

Sofia Biting Docs: Горещите мъже на студената диктатура

Истории като тази би трябвало да бъдат разказвани единствено от първа ръка. И точно поради сходни филми започнах да обичам документалното кино, което сервира страстите неподправени, а участниците са очарователни и същински. Толкова е тъжно, че феновете в залата се брояха на пръстите на едната ръка. Дано не е по този начин на идващите прожекции. Унгарският филм " Горещите мъже на студената тирания " споделя за живота на група гей мъже във времето на комунистическия режим. Впрочем не, не е по този начин. Филмът стартира с няколко млади в модерна Унгария, които се борят с възходящата злост на обществото, разследване на нетолерантния властнически режим в страната. Търсейки излаз от обстановката, те вземат решение да попитат по-възрастните си другари и познати по какъв начин са живели гей мъжете по времето на социализма, когато на процедура законовите и обществени спънки са били надалеч повече. Така пъстрата група от млади и остарели мъже стартира едно носталгично пътешестване из гей местата на Унгария и Хърватия през последните десетилетия на предишния век. Чудесно е това пътешестване – слънчево, занимателно и сантиментално.

За отбелязване е оптимистичният звук на кино лентата. Да, факт е, че за хомосексуалните мъже при социализма е било доста тежко. Следене, ограничавания и санкции са дебнели на всеки ъгъл, а следствията са били доживотна стигма. Самата аз помня добре това по приятелите на нашето семейство, които бяха лишени от право да пътуват или да упражняват специалността си, единствено тъй като са. Филмът обаче минава през тези трагични истини задоволително бързо. В последна сметка за героите му това е била тяхната младост, а младостта е постоянно радостна, шумна и неповторима. Така във времената на " студената тирания " се вихрят луди празненства, карнавали и пътешествия. Мъжете се влюбват, живеят дружно, споделят живота си и от време на време даже фамилиите им го споделят дружно с тях.

Не е загадка, че имам уязвимост към гей мъжете, те са най-любимите ми. Добре облечени, със инфекциозен смях и прелестно изглеждащи за възрастта си – героите във кино лентата изцяло отговаряха на моята визия за хора, които живеят без боязън и обичат с горещо сърце. Чудесно ще е, в случай че повече от нас се научат на това.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР