Историческият драматичен минисериал Позлатената епоха“ е създаден от сценариста Джулиан

...
Историческият драматичен минисериал Позлатената епоха“ е създаден от сценариста Джулиан
Коментари Харесай

10 любопитни факта за сериала „Позлатената епоха“

Историческият трагичен минисериал „ Позлатената ера “ е основан от сценариста Джулиан Фелоуз за канала HBO. Премиерата на първия сезон се състоя на 24 януари тази година и съдържа 9 епизода. През февруари сериалът беше възобновен за втори сезон.

Въпреки премиерата си през 2022 година, „ Позлатената ера “ в действителност е разгласен още през 2018 година По това време е трябвало да се излъчва по канал NBC, само че е изместен в HBO през 2019 година Всеки, който го е гледал, евентуално ще се съгласи, че HBO е доста по-подходящ за него.

Американската „ позлатена “ ера обгръща средата на XIX и началото на XX век. Тя стартира от 1870 година и продължава до края на 1890 година Това е интервал на стопански промени, сериозен спор сред „ остарелия метод “ и новите системи за разбиране на света. Време, в което се печелят и губят големи благосъстояния.

На фона на тази промяна историята се развива през 1882 година и наблюдава младата Мариан Брук (Луиза Джейкъбсън), която след гибелта на татко си се мести от провинциална Пенсилвания в Ню Йорк, с цел да живее с лелите си – Агнес ван Рейн (Кристин Барански) и Ейда Брук (Синтия Никсън).

Придружена от младата писателка Пеги Скот (Дени Бентън), търсеща ново начало, Мариан несъзнателно се оказва в центъра на дългогодишна обществена омраза. Тя е сред една от нейните лели и богатите ѝ съседи – безскрупулния железопътен магнат Джордж (Морган Спектър) и амбициозната му брачна половинка Берта Ръсел (Кари Куун).

Дори и към момента да не сте гледали новия сериал на HBO и да не сте негови фенове, ви предлагаме да се запознаете с 10 малко познати на зрителската публика обстоятелства.

1. Заснемане на разнообразни местоположения

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

Снимките на „ Позлатената ера “ се случват най-вече в Манхатън. Според уеб страницата Decider епизодите са снимани главно в Лонг Айлънд, макар че някои от сцените се организират и в Роуд Айлънд. Част от местата са декори, до момента в който други са действителни.

Продукцията е снимана на доста места в Ню Йорк, в това число в имението Линдхърст в Таритаун, музеят на река Хъдсън в Йонкърс и в Сентръл Парк, който е едно от най-емблематичните места за снимане в Ню Йорк. Голяма част от фотосите са направени в историческия квартал на Троя. Продуцентският екип работи неуморно, с цел да пресъздаде чувството за конюнктура от Викторианската ера, която е почти по същото време като позлатената ера.

2. Значение на „ позлатена “

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

Този интервал е наименуван „ Позлатена ера “, защото това е време на огромно благосъстояние и привилегии, само че думата „ позлатена “ има и друго значение, което се отнася до тази епоха.

„ Позлатена “ значи, че нещо е покрито със златни листа или багра. Епохата е красива единствено на повърхността и има доста други проблеми, скрити под нейната фасада на крах.

3. Създателят на сериала

Джулиан Фелоуз, член на Камарата на лордовете на Обединеното кралство е добре осведомен с жанра на творбата от интервала, защото е написал и работил по няколко видни плана, в това число сериалите „ Имението Даунтън “ (2010-2015), „ Белгравия “ (2020) и кино лентата „ Младата Виктория “ (2009). С всички тези излъчвания и доста други, идващи от блестящия му разум, „ Позлатената ера “ сигурно ще впечатли феновете със своята акуратност и драматизъм.

4. Връзка с „ Имението Даунтън “

A post shared by Downton Abbey (@_downton_abbey_lover_)

Действието в минисериала се развива преди „ Имението Даунтън “ и почитателите допускат, че ще разказва в детайли ухажването на Робърт Кроули към Кора Левинсън, само че това в действителност не се случва.

Въпреки че в историческата драма няма доста познати имена измежду актьорския състав, героите от фамилиите Астор и Ръсел, са упоменати в листата с актьорите, участващи в „ Имението Даунтън “.

5. Тематична съгласуваност с кино акомодация

A post shared by Edith Wharton’s Home (@themountlenox)

Може би най-близката екранна връзка тематично до „ Позлатената ера “ е филмовата екранизация от 1993 година на романа на Едит Уортън „ Невинни години “. Вероятно е неизбежно Уортън и анализът на нейните творби да бъдат включени в главните изследвания за последната драма на Фелоуз.

В първите епизоди сериалът следва тематичния път на Уортън от близко, като се концентрира върху най-богатите поданици на Ню Йорк и техните провинциални парцели в Нюпорт, Роуд Айлънд. Въпреки това появяването на героинята Пеги Скот показва историята по пътя към нещо ново в трагичното пространство на американския интервал. Пеги Скот е млада афроамериканка, която пътува до Ню Йорк, с цел да търси нова работа и да се отдалечи от минали спорове със фамилията си.

6. Ролята на дамите в сериала

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

Темата за ролята на дамите във и отвън дома в свят, доминиран от мъже е в основата на доста от сюжетните линии в „ Позлатената ера “, а в центъра на историята са две семейства. Напрежението сред остарелия хайлайф на Ню Йорк и новите богаташи, водещо до обществени промени е показано посредством фамилните връзки на дамите.

В драмата измислената героиня Берта Ръсел и нейният брачен партньор железопътният магнат Джордж построяват ново имение от другата страна на улицата, където живеят някои от най-старите фамилии в Ню Йорк. Берта желае децата им – Лари (Хари Ричардсън) и Гладис (Таиса Фармига), да се сприятелят с елитните деца на тяхната възраст, с цел да продължат да се изкачват в обществената подчиненост. Новите съседки на семейство Ръсел Агнес Ван Райн и Ейда Брук са сестри на междинна възраст, които презират Берта поради опитите ѝ за превъзходство.

7. Реални исторически персони

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

Минисериалът се основава на автентичен исторически интервал от време и включва хора от действителния живот – Кари Астор и нейната майка госпожа Астор, Т. Томас Форчън, Клара Бартън, лорд Макалистър и Мейми Фиш. Въпреки това основните герои от „ Позлатената ера “ – Агнес ван Рейн, Мариан Брук, Джордж Ръсел, Берта Ръсел, Ейда Брук и Пеги Скот, са измислени особено за драмата на HBO.

Много от тях са въодушевени от действителни исторически персони. Джордж Ръсел и брачната половинка му са бранители на Рокфелер и Карнеги. Холандското фамилно име на Агнес ван Рейн е обвързвано с първичните заселници на острова – Ван Кортланд и Рузвелт. Те са известни като ван Розенвелт, когато идват в Ню Йорк през 1650 г.

Това не е първият път, когато основателят на сериала Джулиан Фелоуз черпи ентусиазъм от историческия интервал на позлатената ера. Героинята от „ Имението Даунтън “ Кора (Елизабет Макгавърн) е американска наследница, която се омъжва за британски аристократ, като доста от наследниците в „ Позлатената ера “.

8. Замяна на актриса

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

Когато е оповестено, че продукцията ще бъде снимана, Аманда Пийт е определена да играе ролята на Берта Ръсел. Тя обаче нямала опция да взе участие заради закъснения, породени от Ковид-19. Заменена е от Кари Куун, която се оправя ужасно с ролята.

9. Талантливият актьорски състав

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

От единствено себе си се схваща, че актьорският състав на „ Позлатената ера “ е значима част от това сериалът да е толкоз сполучлив. Докато някои от актьорите са в промишлеността от десетилетия, други към момента са в ранните стадии на кариерата си. Комбинацията от гении се оказва идеалната рецепта за триумф.

Този минисериал събира професионален екип като добре познатия артист Нейтън Лейн („ Клетка за птици “, „ Ловът на мишката “), актрисата Кристин Барански, която мнозина познават от функциите ѝ в сериала „ Добрата брачна половинка “, неговия спин-оф „ Добрата борба “ и двете елементи на „ Mamma Mia! “, както и Таиса Фармига. Главната героиня Мариан Брук е изиграна от Луиза Джейкъбсън – най-малката щерка на емблематичната Мерил Стрийп, кралица на вдъхновяващите филми. Това е първата огромна роля на Джейкъбсън в сериал.

10. Зрителският интерес

A post shared by The Gilded Age (@gildedagehbo)

Можете да извършите две неща преди да изгледате първия сезон на „ Позлатената ера “. Най-важно е да слушате подкаста „ The Gilded Age “, който HBO продуцира, или да разгледате информацията на страницата на уеб страницата им за историческата драма. Ако сте от вида хора, които обичат да наблюдават излъчвания в обществените медии, ще се радвате да разберете, че сериалът има формален акаунт в Instagram, който сега има повече от 54 хиляди почитатели. Съдържанието на страницата се състои от клипове и фотоси на „ Позлатената ера “, както и цитати от членове на актьорския състав.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР