Историческия успех на писателя Георги Господинов предизвика много реакции и

...
Историческия успех на писателя Георги Господинов предизвика много реакции и
Коментари Харесай

Бурни реакции и радост в социалните мрежи след историческия успех на Георги Господинов

Историческия триумф на писателя Георги Господинов провокира доста реакции и наслади в обществените мрежи. Актьорите от плана „ Поетите “ също претърпяха доста прочувствено извоюваната от него премия „ Букър “.

На 24 май България се разсъни на международния книжовен връх. " Честито знамение на езика ", сподели Георги Господинов, откакто романът му " Времеубежище " в превод на Анджела Родел завоюва влиятелното отличие.

За първи път в историята български създател печели международното самопризнание. Първо пред bTV Георги Господинов разяснява влиятелното отличие. Той не пропусна да честити още веднъж чудото на българския език.

„ За мен е огромна наслада. Това, което съумях нощес да кажа на български по време на словото си, желая в този момент да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито знамение на езика “, сподели Георги Господинов.

Наградата " Букър " е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година за разказ, написан на британски език. От 2005 година се дава и Международна премия " Букър ", за която могат да се състезават създатели от целия свят.

„ Всичко това се случва в навечерието на 24 май, на най-хубавия за мен празник. Всичко това може да бъде реализирано с 30-те букви, които употребяваме от епохи “, сподели още Господинов, който е в Лондон.

Романът " Времеубежище " излиза при започване на локдауна през 2020 година

„ Тази книга стартира да пътува в мъчно време и беше написана за мъчно време. Донесе нещо, което не съм очаквал “, показа писателят.

За международния триумф заслуга има и Анджела Родел, която превежда романа на британски. Пред bTV, когато романът влезе в късия лист на номинираните, тя сподели: „ Има доста характерни български думи и всеки българин ги знае от дете, само че непознатият четец не знае Левски кой е, дядо Матейко кой е. Беше много огромно предизвикателство да обясняваме тези детайли, без да стане като енциклопедия на българската история. Пожелавам си това да е единствено началото и да покорим всички огромни състезания в света. “

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР