Истински рекорд на забързваща се инфлация при цените на производител

...
Истински рекорд на забързваща се инфлация при цените на производител
Коментари Харесай

Производствените цени на храната с 30% нагоре, средната инфлация за бизнеса у нас - 80%

Истински връх на забързваща се инфлация при цените на производител се записва последните два месеца. Само през август и септември общият показател се е нараснал с цели 15,5%.
Прочетете още
Ако съпоставим данните по отношение на година обратно /края на септември 2021 година/, междинната инфлация при производителите е  56.8%. Това включва цените на артикули, предопределени, както за нашия пазар, по този начин и за интернационалните пазари.   Ако преглеждаме показателят на цените на производител единствено на вътрешния пазар нарастването е близо с 80% по отношение на предходната година. 

От данните излиза наяве, че индустриалните цени на питателните артикули за нашия пазар са скочили с 31%.

Общият показател на цените на производител е извънредно значим знак, който се употребява за прогноза на потребителската инфлация. Индексът, отразява измененията в цените на равнище на произвеждане и за множеството артикули и услуги минават несъмнено време, до момента в който продуктите с новите поскъпнали фабричен цени стигнат до прекупвачи и консуматори, т.е. до момента в който усетим фрапантното повишаване.  

Как индустриалната инфлация стига до потребителите?

Взимаме един случаен продукт. Ако преди този продукт е коствал за производителя си 1 лев, той го е продава за 2 лева на търговец, който от своя страна го е продавал за 3,5 лева на директния пазар, като включително са включени и облагата му и всички останали разноски по превоз, заплати, налози, сметки и така нататък В момента първата цена от веригата ще бъде приблизително с 80% по-скъпа или 1,80 лева, в случай че стоката се създава за вътрешния пазар. Разбира се, оскъпяването ще е фрапантно по-голямо за крайния консуматор, защото повишаване има и във всички горепосочени търговски разноски за логистика, превоз, заплати, сила и т.н. 

За нашия пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства със 78.1% през септември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Ето и секторите, където нарастването е най-голямо: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 147.0%, преработващата индустрия - с 31.2%, и добивната индустрия - с 14.1%, производството на химични артикули - със 70.0%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 61.5%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 36.5%, производството на хранителни артикули - с 30.9%.

Средно повишаване на индустриалните цени на българските предприятия, произвеждащи за нашия пазар и за чужбина

В другите групи артикули инфлацията при производителите е друга. През септември по отношение на година обратно максимален растеж на индустриалните цени е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 148.3%, преработващата индустрия - с 22.7%, и в добивната индустрия - със 17.9%.

В преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на химични артикули - с 48.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 33.5%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 32.0%, производството на хранителни артикули - с 29.7%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР