Истински празник за сетивата - феерия от вкусове и аромати,

...
Истински празник за сетивата - феерия от вкусове и аромати,
Коментари Харесай

Испанско задушено

Истински празник за сетивата - приказност от усети и аромати, която ще ви изстреля в слънчева Испания

Необходими Продукти

● свинско месо - 4 стека
● чоризо - 150 г
● лук - 1 глава огромна
● чесън - 4 скилиди
● чушки - 1 бр. зелена + 2 бр. червени
● патладжани - 1 бр.
● червен пипер - 1 ч.л.
● бульон - 1 бр. зеленчуков
● домати - 400 г
● захар - 1 ч.л.
● ориз - 300 г дългозърнест
● куркума - 1 ч.л.
● шафран - няколко щипки
● сол
● черен пипер
● масло - 1 с.л.
● рас ел ханут - 1/4 ч.л.

Начин на подготвяне

Почистват се лукът и чесънът. Чушките също се почистват и се нарязват на части. Патладжанът се обелва на линии, нарязва се на части, посолява се и се оставя да пусне соковете си.

Стековете, в случай че имат някакви ципи и жилки, наложително се почистват, намачкват се с пръсти и нарязват на части. Обелва се и чоризото и се нарязва на колелца.

В тенджера се сипва зехтин, към 2-3 с.л., и се задушава първо половината наситнен чесън, а по-късно се прибавя наситнен лук и червен пипер. Разбърква се и се готви за към 2 мин.

След това се прибавя месото и чоризото и се запържва за още 5-7 минути да добие прелестен тен. Добавят се чушките, измитият и подсушен патладжан.

Натрошава се кубчето бульон и се прибавят 200 мл вода, изсипват се и кутията с домати (ако се употребяват пресни такива се обелват, маха им се вътрешната мокра част, нарязват се на кубчета), лъжичката захар, сол и прясно надробен черен пипер.

Поставя се похлупак на тенджерата и се оставя да къкри за към 45 минути или до момента в който се свари хубаво месото.

ОРИЗ:

Шафранът се накисва в малко вода. Оставя се за към 15 минути да оцвети хубаво водата. В тенджера се сипва зехтин и лъжица масло. Първо се запържват останалият чесън, куркумата и подправката Рас Ел Ханут за към 2 минути.

Добавя се оризът, разбърква се, изчаква се до момента в който леко побелеят зърната от вътрешната страна и се налива вода - 1: 2.5 + водата от шафрана. Тенджерата се захлупва с похлупак и се оставя на сдържан котлон за към 15 минути или до подготвеност.

Задушеното свинско се сервира жълт ориз, а върху него се сипва месо, зеленчуци и сос.

Испанското задушено е доста вкусно.

Инфо: 24 kitchen

Забележка: Ползвала съм домати консерва, която няма доста вода е и главно пулпа. Месото ми беше свински стек и не се наложи разчистване от ципи и жилки.

Подправката Рас Ел Ханут е емблематична мароканска фалшификация за ориз, кускус и сходни. Съдържа смлени кориандър, канела, джинджифил, карамфил, бахар, индийско орехче и други Обикновено е микс от 30 типа смлени подправки. Придава прелестен и запаметяващ се усет. Предлага се в Био магазините.

За ориз съм употребила дългозърнест ориз Жасмин, който е доста подобаващ за гарнитури, както е и тук.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР