“Истински исторически момент - така американският президент Джо Байдън определи

...
“Истински исторически момент - така американският президент Джо Байдън определи
Коментари Харесай

Байдън приветства избора на Катанджи Браун Джаксън за Върховния съд на САЩ

“Истински исторически миг ” - по този начин американският президент Джо Байдън дефинира приемането от Сената на кандидатурата на Катанджи Браун Джаксън като първата афроамериканка - арбитър в американския Върховен съд. Байдън означи гласуването на кандидатурата по време на събитие в Белия Дом, на което се изрекоха както Джаксън, по този начин и вицепрезидентът Камала Харис. 

При идващото заседание в новия му състав американският Върховен съд за първи път в историята няма да има болшинство от бели мъже. Потвърждаването на кандидатурата на Джаксън се приема като огромна стъпка към трансформиране на високите етажи към по-представителни за разнообразието на популацията на Съединените щати. 
“Обичам тази страна, нашата конституция и правата, които ни вършат свободи ”, съобщи в прочувствена тирада Джаксън. Тя също сподели, че приемането на кандидатурата ѝ изпраща сигнал, че в Америка всичко е допустимо. 

От своя страна президентът Байдън уточни напрегнатите мигове на “словесни нападки, яд и непрекъснато спиране ” по време на чуването на Джаксън в Сената и съобщи, че бъдещият нов член на Върховния съд е въплъщение на думата “достойнство. ” Байдън също похвали и юридическите знания на Джаксън. 

От трибуната на Южната поляна на Белия Дом в речта си вицепрезидентът Камала Харис съобщи, че Джаксън ще въодушеви “поколения от водачи. ” 

Номинацията на Джаксън бе призната в четвъртък с гласове и от двете партии. Приемането от Сената на кандидатурата й за арбитър във най-висшата правосъдна инстанция е триумф за президента Байдън няколко месеца преди изборите за конгрес на фона на рецензии за оправянето му с стопанската система и рейтинг на утвърждение към 41-42 %. 

По време на акцията си за президент Байдън насочи заричане точно да включи първата афроамериканка арбитър във Върховния съд. 

Върховният съд е инстанция от девет съдии където се вземат решение някои от най-разгорещените диспути по обществени тематики. 

Джаксън получи 53 гласа за и 47 срещу. Тя ще заеме мястото на Стивън Брайър. Брайър се чака да напусне поста си през лятото. 

Сред присъствалите на събитието на Южната поляна на Белия Дом бяха фамилията на Джаксън, всички сегашни и някогашни съдии от Върховния Съд, членове на кабинета и сенатори, които гласоподаваха “за ” кандидатурата й. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР