Истинска столица на културата е Пловдив този уикенд. Улици, пълни

...
Истинска столица на културата е Пловдив този уикенд. Улици, пълни
Коментари Харесай

Нощ 2019: Под пълната луна на Пловдив


Истинска столица на културата е Пловдив този уикенд. Улици, цялостни с усмихнати и шарени хора, отворени градски пространства, превзети от нетърпеливо жужене и мнолюдни тълпи, общо възприятие за споделен празник. Нощ Пловдив 2019 е същинска перла в короната от културни събития, които от началото на годината се борят да затвърдят и заслужат статута на втория по величина град в България като европейска столица на културата.

14-тото издание на емблематичното събитие от този петък до неделя показва 130 специфични събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина. Както постоянно за мен е очарователна комбинацията сред обичайна разходка из непрекъснатите експозиции в галериите и музеите на града и смелите прояви на модерно изкуство в разнообразни градски пространства. Фестивалът беше открит на Римския стадион с астрален обред, осъществен от 14  пловдивски дами, под управлението на художникаL и куратора на плана Аарън Милтън. Макар смислово планът да не ми се обясни напълно, сигурно съумя да сътвори чувство за магичност у събралите се под цялостната луна на Джумаята хора.

Моята селекция в първата петъчна нощ включваше изложба Капана “Open Art Files: мемоари и бележки под линия, която показва произведения на 50 български актьори, събрани от куратора Вера Млечевска;ранните произведения на Недко Солаков в Sariev Contemporary, рисунки и статуи на Вежди Рашидов в Градската изложба, изложбата в Баня Старинна, която отбелязва 25-тата годишнина на Седмицата на актуалното изкуство с куратори Илина Коралова и Емил Миразчиев.

Днес ще продължа с второто издание на аудио-визуалния план Ground Control, който показва колаборацията сред български и френски създател, в Античния спектакъл. Програмата ми още включва изложбата “Общо място ” с произведения на интернационалните актьори, на Източнатапорта с куратор Владия Михайлова и изложбата evn сбирка в СКЛАД Пловдив, която показва три произведения на артистите Франц Капфер, Лазар Лютаков и Мартина Вачева.

П ълната стратегия на фестивала и спомагателна информация за всички негови събития можете да откриете на NIGHT.BG
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР