Истинска кулинарна поезия в чинияНеобходими Продукти● патладжани - 2 бр.

...
Истинска кулинарна поезия в чинияНеобходими Продукти● патладжани - 2 бр.
Коментари Харесай

Джолан в патладжан

Истинска кулинарна лирика в паница

Необходими Продукти

● патладжани - 2 бр. по - едри
● джолан - 600 г без кост
● кисели краставички - сока от 1/2 буркан
● кромид лук - 2 глави
● чесън - 4 - 5 скилидки
● моркови - 2 бр.
● зелени чушки - 2 бр.
● чери домати - 400 г мариновани
● сол
● черен пипер
● олио - 1/2 ч.ч.
● магданоз - 1/2 връзка

Начин на подготвяне

Предната вечер измийте джолана и го нарежете на дребни части. Залейте го със сока от половин буркан кисели краставички, покрийте съда и ги оставете в хладилника за през нощта.

На идващия ден, в случай че е останала от маринатата, я излейте, поръсете месото с черен пипер и сол, поръсете малко олио. Нарежете едната глава кромид лук и чесъна и объркайте с месото.

След това пригответе патладжаните: разрежете ги през средата по дължина, направете с нож прорези като ромбоидна мрежа на сърцевината, като внимавате да не пробиете кожата на патладжаните. Поръсете със сол щедро и оставете за 30 минути.

През това време наситнете другата глава кромид лук, обелете моркова и го нарежете на дребни кубченца, почистете и нарежете чушките на ситно.

Внимателно отцедете отделилия се горчив сок от патладжаните като леко го изстисквате.

В тиган с малко лой пуснете патладжаните първо със сърцевината надолу към тигана и запържете за 7 минути. След това обърнете с кожата на долу за 1-2 минути. Прехвърлете патладжаните в тавичка и с лъжица издълбайте сърцевината на патладжана и я оставете за плънката.

За плънката прибавете останалото олио в тигана и запържете месото от джолана дружно с кромидия лук. Постепенно прибавете морковите, по-късно чушките, сърцевината от патладжаните и най-после - маринованите чери доматки дружно със сока. Добавете малко сол, черен пипер и откакто сокът от чери доматите поизври, изключете котлона.

Със сместа напълнете патладжаните, като плънката може да бъде и с връх.

Запечете напълнените патладжани в авансово загрята фурна на 180 - 200 градуса за 20 - 25 минути.

Готовите патладжани поръсете с магданоз и поднесете горещи или охладени - и в двата разновидността са извънредно вкусни!

Джоланът в патладжан е доста вкусно ядене.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР