Истината е проста – Рим, Берлин и Мадрид ще са

...
Истината е проста – Рим, Берлин и Мадрид ще са
Коментари Харесай

Културен уикенд в Европа: 4 изложби, които си заслужават самолетния билет

Истината е елементарна – Рим, Берлин и Мадрид ще са си там постоянно, а ние все в миналото ще стигнем до тях. Затова пък да вземем за пример картините на Питер Брьогел Стария могат да се видят събрани на едно място веднъж в живота. Някои от тях в никакъв случай не са напускали музеите, а други са били дружно за финален път преди четири века.

Изкуството е това, поради което в действителност си заслужава да се пътува. Ето къде си коства да отидем през идващите месеци.

„ Брьогел “ във Виена до 13 януари 2019 година



Най-голямата ретроспективна галерия на Брьогел Стария се организира във Виена във връзка 450 години от гибелта му. До нас са достигнали към 40 негови картини и 60 гравюри и множеството от тях за първи път ще бъдат събрани на едно място.

Във Виена по принцип се намират цели 12 от оживелите картини на художника, защото специалистите в двора на Хабсбургите още преди време оценили гения на Брьогел и купили най-важните му картини. Във Виена са три от четирите сезона – в този момент четвъртият ще дойде от Прага дружно с едната Вавилонска кула, другата ще пристигна от Ротердам. Двете вавилонски кули, нарисувани от Брьогел, са били дружно за финален път преди четири века като част от сбирката на Рудолф ІІ.

Картините на Брьогел са доста остарели и нежни и на процедура не пътуват. На уеб страницата на музея написа, че това е единственият в живота късмет да се видят картините му на едно място – във Виена ще са 30 от тях и половината от гравюрите му.

Брьогел Стария още приживе е един от най-скъпите и популярни художници на своето време. Известно е да вземем за пример, че четирите сезона са му поръчани от антверпенския финансист Николас Йонгелинк, който скоро по-късно изискал от хазната на град Антверпен заем и като поръчителство показал разписката на Брьогел за към момента ненарисуваните картини. Йонгелинк получил заема, а картините отишли непосредствено в антверпенската хазна, където останали десетилетия наред.

Тази и още доста истории могат да бъдат прочетени на изложбата. Билетите са към този момент в продажба и свободни часове се намират чак към края на ноември. Ако имате шанса да стигнете до Виена в този интервал, погрижете се овреме за резервация.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР