Истанбул е промишленият център на Турция и разрушения от голям

...
Истанбул е промишленият център на Турция и разрушения от голям
Коментари Харесай

В Истанбул се опасяват от нови земетресения

Истанбул е промишленият център на Турция и опустошения от огромен мащаб тук биха довели до заличаване на страната

Истанбул, който е най-големият град в Турция с 16 милиона души население и комерсиалният мотор на страната, се намира покрай разломните линии, които пресичат страната

Земетресенията в Югоизточна Турция, при които бяха разрушени градове и починаха над 45 000 души, накараха управляващите да преразгледат метода, по който податливата на земни земетресения страна би се справила с сходно земетресение в гъстонаселената северозападна част, която е промишленото сърце на страната, заяви.

Истанбул, който е най-големият град в Турция с 16 милиона души население и комерсиалният мотор на страната, се намира покрай разломните линии, които пресичат страната.

Две трусове с три месеца разлика убиха близо 20 000 души в северозападната част на Турция през 1999 година. Геолози настояват, че там може да има нов земен трус.

Земетресението от 6 февруари е предизвикало физически вреди за близо 34 милиарда $, оповестиха тази седмица от Световната банка, само че общите разноски за реорганизация и възобновяване може да бъдат два пъти по-високи.

Югоизточният район разполага със забележителен индустриален бранш, въпреки и по-малък, в съпоставяне със северозападната част на страната.

Земетресение в Истанбул със мощ като това от февруари, който е един от мегаградовете в света и се намира на стратегическия воден път през Босфора, би могло да провокира безпорядък и изисква повече подготовка.

" Това е промишленият център на Турция. Разрушения от сходен мащаб тук биха имали по-сериозни последици, които биха могли да доведат до унищожаването на страната, " споделя Бугра Гьокче, заместител общоприет секретар на община Истанбул.

" Държавата би трябвало да гледа на това като на въпрос от националната сигурност и да приоритизира и разпределя средства тук, " споделя Бугра, който дава отговор за ръководството на риска от трусове в общината.

Трусовете от предишния месец и въпросът за подготвеността за сходно естествено злополучие в северозападния район Мармара към Истанбул се чака да заемат основно място в президентските и парламентарните избори, които Турция би трябвало да организира до юни.

Двадесетгодишното ръководство на президента Реджеп Ердоган се характеризира със строителен взрив. Сега се чака той да се изправи пред най-голямото си политическо предизвикателство на тези избори, като дава обещание бърза акция за възобновяване на десетки хиляди домове, откакто над 180 000 здания бяха разрушени при последните трусове.

В района Мармара живеят 25 милиона души, а той способства с малко над 40% от Брутният вътрешен продукт на страната към 2021 година, съгласно данни на локалния статистически институт.

Районът е дом на доста фабрики, в които се създават артикули, като цимент, текстилни произведения, автомобилни елементи и други. Това е директен канал за интернационална търговия с голям брой търговски и пътнически пристанища и протока Босфора, който свързва Черно и Средиземно море.

Турция е ситуирана върху няколко дейни разломни линии, което значи, че е податлива на огромни трусове. Част от Северноанадолската разломна линия минава през Мраморно море, южно от Истанбул.

Експерти настояват, че вниманието би трябвало да се насочи още веднъж към подготвеността на Истанбул за огромно земетресение - въпрос, който е обект на периодически обществени диспути след бедствието от 1999 година.

" Строителните стандарти можеше да са се подобрили през последните 25 години, в случай че редовно бяха предприемани стъпки в тази посока, само че това не се случи, " споделя Бугра, предупреждавайки, че подготовката за земетресение в или към Истанбул не е задача по силите на един държавен индивид и изисква старания от цялата страна.

" Имаме потребност от готовност на всички държавни институции, като би трябвало да трансформираме водените политики и да го създадем в идващите 5-6 години, " споделя Бугра.

От 1999 година Истанбул е обект на бърза урбанизация, по-голямата част от която се случва по времето на ръководството на Ердоган. През 2018 година държавното управление приложи така наречен „ строителна прошка “ в цяла Турция за узаконяване на нерегистрираните строителни обекти, което инженери и архитекти предупреждаваха, че може да заплаши живота на доста хора.

Правителството отхвърля рецензиите, че систематично е занижавало стандартите за сигурност, само че предходната седмица министърът на правораздаването на Турция Бекир Боздаг призна, че страната към този момент не може да ползва амнистията и би трябвало да преразгледа наказванията за строителни действия, които не дават отговор на стандартите.

Общината на Бугра се ръководи от кмета Екрем Имамоглу от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), който е имал политически конфликти с Ердоган и преди и е считан за евентуален негов съперник на президентските избори.

Очаква се той да разгласи " мобилизационен проект " за Истанбул.

" Подготовката за вероятно земетресение в Истанбул не би трябвало да бъде лимитирана до оценяването на подсилването на постройките, само че би трябвало да се разпростре и до инфраструктурите действия за подсигуряване на сила и вода ", счита Бугра.

" След земетресенията в югоизточната част на страната локалните управляващи в Истанбул са получил над 100 000 молби за оценка на устойчивостта на здания, което провокира срив на уеб страницата на общината ", споделя още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР