Истанбул. Дясната ръка на убития терористичния лидер на Ислямска държава“

...
Истанбул. Дясната ръка на убития терористичния лидер на Ислямска държава“
Коментари Харесай

Daily Sabah: Близък помощник на убития лидер на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е заловен в Истанбул

Истанбул. Дясната ръка на убития терористичния водач на „ Ислямска страна “ Абу Бакр ал Багдади, афганистански жител с кодово име " Басим ", е хванат в Истанбул в взаимна интервенция на турските разследващи и полицейски служби, написа турското англоезично издание Daily Sabah .

Афганистанският жител, разпознат единствено с кодовото име Басим, е бил арестуван в квартал „ Аташехир “ от азиатската страна на града в сряда, се споделя в изказване на полицията в Истанбул.

В новинарските известия за взаимната интервенция с разследващата организация на Турция се споделя, че обвиненият е взел участие в укриването на Ал Багдади в провинция Идлиб в Сирия след забележителната загуба на въздействие на терористичната формация през 2019 година

Басим е обвинен в образуване на образование в интерес на „ Ислямска страна “, до момента в който е бил в Сирия и Ирак, както и че е взел участие във взимане на решения. Той е дошъл в Турция с подправен паспорт и персонална карта.

Ал-Багдади бе погубен при американска военна интервенция в Сирия през 2019 година Докладите споделят, че турското разузнаване е изиграло основна роля за гибелта на Ал-Багдади, като е задържало и екстрадирало един от неговите помощници в Ирак, който е дал на американските управляващи сериозна информация за локализиране на търсения терористичен водач.

През първите три месеца на 2021 година турските сили за сигурност са задържали минимум 850 обвинени, свързани с „ Ислямска страна “, нанасяйки тежък удар върху наличието на терористичната група в страната и нейната активност в района.

Като една от първите страни, признали „ Ислямска страна “ за терористична формация през 2013 година, Турция от години постоянно организира вътрешни и трансгранични интервенции против групата, с цел да отстрани огромна световна терористична опасност.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР