Испанското правителство намалява данъците върху енергията като част от пакет

...
Испанското правителство намалява данъците върху енергията като част от пакет
Коментари Харесай

Испанското правителство се намесва да спре рекордно покачване на цените на електроенергията

Испанското държавно управление понижава налозите върху силата като част от пакет от мерк и, ориентирани към понижаване на разноските за електрическа енергия в семействата , които доближиха рекордни равнища през последните месеци и провокираха митинги, оповестява АП.

Премиерът Педро Санчес съобщи, че държавното управление му желае да ограничи по този начин наречените " изключителни изгоди " за енергийни компании според настоящите фискални и енергийни разпореждания.

Целта е да се изместят фискалните изгоди за потребителите, а също и да се предотврати евентуалното внезапно нарастване на цените на природния газ , сподели Санчес пред RTVE в изявление.

Правителството споделя, че повишението на сметките за електрическа енергия се дължи на възходящите цени на по този начин наречените въглеродни документи , които дават право на фирмите да отделят въглероден диоксид; импорт на газ, от който Испания се нуждае, с цел да приключи своя енергиен микс; и възходящото търсене на сила през последните месеци.

Цените на електрическата енергия на едро са с над 250% по-високи от преди една година , съгласно частната испанска осведомителна организация Europa Press.

Повишаването на вътрешните цени също е проблем в други европейски страни , като испанският министър на околната среда неотдавна изпрати писмо до изпълнителната власт на Европейския съюз, наблягайки нуждата от реформиране на пазара на електрическа енергия в блока .

Ускореното нарастване на цените провокира публичен яд и напън върху държавното управление от потребителските асоциации.

Санчес сподели, че измежду другите ограничения държавното управление му има намерение да отстрани 7% налог върху производството на електрическа енергия . Комуналните компании трансферират разноските на този налог на своите клиенти. Отделен енергиен налог би трябвало да бъде понижен на 0,5% от 5,1% .

Мерките намалиха цените на акциите на енергийните компании на Мадридската фондова борса във вторник. Акциите в Endesa, най-голямата испанска енергийна компания, паднаха с 1,7% при започване на търговията.
 В Испания плануват таван за цената на природния газ
В Испания плануват таван за цената на природния газ

Премиерът Педро Санчес е пресметнал, че мярката ще " коства " 1.400 милиарда евро по-малко доходи в бюджета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР