Испанският Национален съд оправда двамата агенти от Каталунската полиция, които

...
Испанският Национален съд оправда двамата агенти от Каталунската полиция, които
Коментари Харесай

Националният съд на Испания оправда гардовете на Карлес Пучдемон

Испанският Национален съд оправда двамата сътрудници от Каталунската полиция, които са придружавали някогашния районен министър председател Карлес Пучдемон по време на ареста му в Германия през 2018 година.

Според съдията по делото дейностите им не съставляват закононарушение за прикриване, макар че са знаели, че Пучдемон се търси с европейска заповед за арест.

Това е втора оправдателна присъда, откакто през октомври 2020 Националният съд оправда началникът на Каталунската полиция по време на противозаконния референдум за самостоятелност.

По думите на двамата сътрудници те са били с Пучдемон в почивните си дни, само че като придружители, а не като въоръжена защита. Първоначално са били във Ватерло до Брюксел, където са пазарували вместо него и са сглобявали мебелите в къщата му, а по-късно са получили задача да го вземат от Стокхолм и да го върнат в Брюксел, два дни откакто излезе Европейската заповед за ареста му.

Въпреки че отхвърлиха да дават отговор на въпроси на прокурора, посредством юристите им стана ясно, че са желали да „ оказват помощ на Карлес Пучдемон да се върне в белгийската столица и да се съобщи на прокуратурата, без да го арестуват по пътя ".

На 25 март 2018 година на границата сред Дания и Германия обаче са спрени от граничните управляващи и откакто са го разпознали, Пучдемон е арестуван за 13 дни в ареста, до момента в който немски съд реши, че няма основателна причина и го пуска под гаранция от 75 хиляди евро.

Прокуратурата изиска по три години затвор за двамата и още толкоз, през които нямат право да работят като сътрудници, само че съдията ги оправда.

Карлес Пучдемон и още пет някогашни съветници избягаха в Брюксел на 31 октомври 2017 година след извършения противозаконен референдум за самостоятелност на Каталуния.

Новото районно държавно управление на Пере Арагонес се пробва да контракти с испанския министър председател Педро Санчес прошка за тях, само че позицията на централното държавно управление е, че те би трябвало да се върнат и да се предадат.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР