Испанският министър на социалните права Йоне Белара предупреди министърът на

...
Испанският министър на социалните права Йоне Белара предупреди министърът на
Коментари Харесай

Спорове в Испания след старта на репатрирането на малолетни в Мароко

Испанският министър на обществените права Йоне Белара предизвести министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, че „ цялата отговорност “ за връщането в Мароко на малолетни и малолетни лица, влезнали в Сеута в средата на май е „ само и извънредно “ негова, съобщи държавната телевизия.

Репатрирането им стартира в петък и ще продължи до момента в който всички утвърдени за връщане деца не се съберат със фамилиите в родината си.

През месец май тази година в Испания незаконно от Мароко нахлуха над 10 000 мигранти, огромна част от които към момента се намират в самостоятелния град Сеута. Близо 800 от тях бяха малолетни, като множеството бяха върнати още през идващите дни със съдействието на мароканските управляващи. 234 обаче останаха във краткотраен подслон, издигнат в спортния център Санта Амелия, до момента в който се посочи какъв е статутът им.

Малки групи от тях бяха репатрирани в петък и събота, което докара до спор сред съдружните сътрудници в кабинета на Педро Санчес.

Според обществения министър Йоне Белара с връщането им в Мароко са нарушени „ испанското законодателство, нормите и правилата на интернационалното право и наредбите на Конвенцията за правата на детето “.

Вътрешният министър Марласка счита обаче, тези връщания са в сходство със съглашението сред Испания и Мароко, подписано през 2007 година, което подсигурява изискванията за събиране на детето със фамилията му или  предаването му на институция за наставничество. Той твърди, че всеки един случай се преглежда в детайли преди да се върне детето и така наречен уязвими деца за които има данни, че са били измъчвани или експлоатирани в родината си, ще имат право да останат в Испания.

Неправителствените организации, които пазят децата към този момент са сезирали омбудсмана и основната прокуратура.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР