Испанската прокуратура смята, че при репатрирането на малолетни мигранти от

...
Испанската прокуратура смята, че при репатрирането на малолетни мигранти от
Коментари Харесай

Испания нарушила права на деца при репатрирането им към Мароко

Испанската прокуратура счита, че при репатрирането на малолетни мигранти от Сеута към Мароко през август тази година, не са спазени някои от главните им права, като правото да бъдат осведомени какво се случва с тях.

Заповедта за връщането им в родината бе издадена от Министерството на вътрешните работи и провокира спор сред съдружните сътрудници в кабинета на Педро Санчес.

Заради невижданата дипломатическа рецесия, довела до мигрантска, през месец май на територията на Испания от Мароко за два дни нахлуха незаконно над 10 000 души. 800 бяха малолетни и част от тях бяха върнати в родината си още през първите дни. 234 обаче останаха във краткотраен подслон, до момента в който се посочи статута им, а по-късно дребни групи от тях бяха репатрирани.

Според вътрешния министър Фернандо Гранде Марласка това е станало въз основата на съглашение сред Испания и Мароко, което подсигурява изискванията за събиране на децата със фамилиите им, а съгласно обществения министър Йоне Белара с връщането им в Мароко са нарушени „ испанското законодателство, нормите и правилата на интернационалното право и наредбите на Конвенцията за правата на детето “.

Сега прокурор Мануел Кампой позволи за разглеждане тъжба на Мрежата за имиграционна и бежанска помощ против депортирането на децата, с аргумента, че е подценена откритата процедура и е нарушено главното право на малолетните на ефикасна правосъдна отбрана, като са лишени от информация по отношение на правата им и от длъжностен юрист.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР