Испания ще изпрати оръжия директно на Украйна, а не само

...
Испания ще изпрати оръжия директно на Украйна, а не само
Коментари Харесай

Испания изпраща оръжие на Украйна

Испания ще изпрати оръжия непосредствено на Украйна, а освен посредством Европейския механизъм за поддръжка на мира. Това съобщи министър председателят Педро Санчес единствено ден, откакто беше отхвърлена сходна опция, за което понесе рецензии от страна на опозицията.

Изказването идва единствено ден откакто Санчес отхвърли сходна опция и понесе рецензии от страна на опозиционната консервативна " Народна партия ". Все още няма изясненост какъв брой и по кое време ще бъде изпратено оръжието.

" Испания постоянно е разбирала, че офанзивата против Украйна е офанзива против Европа и нейните полезности и правила, по тази причина пази координирани начинания на европейско ниво ", сподели Санчес пред депутатите и по този метод обоснова големия принос на страната към Европейския фонд за мир, където тя е четвърта по дарения.

За Украйна от фонда са планувани 500 милиона евро, като 450 са за военно съоръжение, а останалите 50 за филантропична помощ.

Пред украинския дипломат в Мадрид, който беше в Народното събрание в качеството му на посетител, министър председателят Санчес акцентира поддръжката си за Украйна, за националния ѝ суверенитет и териториалната ѝ целокупност. Той увери, че Испания " няма да изпрати войски, само че способства за подсилването на НАТО с разрастване в Латвия, България и Турция, а скоро и в Естония ".

Речта му бе приветствана от „ Народната партия “ и „ Гражданите “, само че не и от „ Подемос “, които издигнаха лозунга „ Не на войната “. „ Не на войната на Ирак “ през днешния ден значи „ Не на войната на Путин “, репликира Санчес и посочи, че съветското настъпление в Украйна е „ битка сред два модела в света: народна власт против авторитаризм “.

Испанският парламент, който от през вчерашния ден е осветлен с цветовете на украинското знаме, ще разиска и настояването на Зеленски за бързо присъединение към Европейски Съюз.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР