Испания премина третата вълна на пандемията от коронавирус и там

...
Испания премина третата вълна на пандемията от коронавирус и там
Коментари Харесай

Испания премина третата вълна на заразата с коронавирус

Испания мина третата вълна на пандемията от ковид и там продължава да понижава броят на инфектираните, като данните са сходни с тези от средата на август 2020 г. 

За последните 24 часа в страната са отчетени 4962 нови случая и 141 са умрелите, при население от 47 млн. души ( за съпоставяне в България през днешния ден случаите са 4374 и 107 умряли, при 7 млн. население ).

На пика на третата вълна (20-24 януари) Испания отчиташе по 45 000 новозаразени на ден. Според министъра на опазването на здравето Каролина Дариас тази трета вълна е била " доста по-силна и смъртоносна от втората ".

Затова в Испания бяха наложени строги ограничавания. В резлтат заразяемостта, която беше над 900 случая на 100 000 поданици, към този момент спадна на 127. В цялата страна в болница са 8348 пациенти, като 2037 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните надвишиха 12% от популацията, а над 82% са искащите да се имунизират допустимо най-бързо.

Същевременно френският министър председател Жан Кастекс разгласи, че Франция е обхваната напълно от трета епидемиологична вълна , като броят на новите случаи на ковид е на най-високото си ниво от ноември 2020 година

Средният брой инфектирани дневно за 7-дневен интервал е надхвърлил 25 000 души за първи път от 20 ноември, сочат данните на здравните управляващи. Само за предходното денонощие във Франция има съвсем 30 000 новозаразени, а броят на хората в интензивни отделения доближи най-високото ниво от близо четири месеца - над 4200.

Все по-тежка става обстановката и в Бразилия , където здравните чиновници в най-многолюдния щат Сао Пауло, приканиха новия здравен министър Марсело Кейрога да обмисли налагането на национална обсада, защото смъртността продължава да нараства - през вчерашния ден в страната имаше 2841 умряли.

Куерога е четвъртият здравен министър в Бразилия, откакто президентът Жаир Болсонару освободи към този момент трима. Общо страната е записала над 11,6 млн. заразени и 282 000 смъртни случая от началото на пандемията. Последният скок на случаите се дължи на разпространяването на мощно заразни варианти на вируса. Съобщава се, че районните здравни системи са покрай колапс в 15 щата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР