Испания преживява двоен политически трус - каталунският парламент гласува за

...
Испания преживява двоен политически трус - каталунският парламент гласува за
Коментари Харесай

Двоен политически трус в Испания

Испания претърпява двоен политически трус - каталунският парламент гласоподава за оповестяване на самостоятелност, а централното държавно управление се готви за нанасянето на невиждан удар против опитите за обособяване. Ето по какъв начин може да се развие нататък рецесията, предвижда ДПА.
 

 Каталуния БГНЕС
Какво направи каталунският парламент?

Парламентът одобри резолюция за отделянето на Каталуния от Испания и оповестяването на суверенна република в отговор на решението на премиера на Испания Мариано Рахой да задейства член 155 от конституцията, който дава опция за директно ръководство от центъра на самостоятелните области.
 
В преамбюла на резолюцията се споделя, че се основава " каталунска република като самостоятелна и суверенна страна на демократичното и общественото право ", който текст не беше подложен на гласоподаване. Вместо това депутатите гласоподаваха за стъпките, които произтичат от оповестяването на самостоятелност - упълномощаване на държавното управление да сътвори централна банка, да стартира организационен развой за написването на конституция, да търси интернационална поддръжка и други

 Каталуния БГНЕС
Как реагира испанското държавно управление?
 
Преди вота в Барселона министър председателят Мариано Рахой прикани в " Туитър " към успокоение " всички испанци " и даде обещание, че " върховенството на закона в Каталуния ще бъде възобновено ". По-рано Рахой бе споделил, че задействането на член 155 е " без конкуренция " при създалата се обстановка.
 
Сенатът в Мадрид утвърди решение, с което упълномощи премиера да ръководи Каталуния непосредствено от Мадрид. По-късно през днешния ден кабинетът на Рахой ще заседава, с цел да реши какви да бъдат първите му съответни стъпки.

 Каталуния БГНЕС
Може ли член 155 да възвърне реда?
 
За четиридесетте години испанска народна власт нито едно държавно управление не е уволнявало районна администрация, тъй че е под подозрение дали държавното управление на Рахой ще съумее фактически да в профил разбунтувалите са каталунски институции, означи ДПА. Съмнителна е и готовността на каталунската районна полиция да извършва заповедите на Мадрид е съмнителна. Агенцията цитира специалист от барселонския университет " Помпеу Фабра ", съгласно който наличието на испанската страна в Каталуния е " напълно остатъчно и номинално ".
 
Междувременно организации и партии, последователи на независимостта приканват за всеобща акция за гражданско непокорство, както и поредност от улични митинги.
 Каталуния БГНЕС
Независимостта действителна вероятност ли е за Каталуния?
 
Самообявилата се Република Каталуния ще би трябвало да се бори за спечелването на интернационално самопризнание и ще се озове отвън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща насочена към износа стопанска система ще понесе тежък удар. Вече над 1500 компании, включително две огромни банки, изместиха седалищата си отвън региона заради опасения от законовите неясноти при възможна сецесия.

 Каталуния БГНЕС
Каталунските управляващи ще би трябвало да убедят Испания да изтегли всички свои държавни чиновници, измежду които съдии и служители на реда. А някои настояват, че отделянето на Каталуния от Испания ще е доста по-сложно от английския Брекзит, показва ДПА.
 
И нещо още по-важно - независимостта не е цел за всички. Проучвания сочат, че малко повече от половината поданици на Каталуния не желаят обособяване, а над 80 на 100 показват желание към легален референдум за самостоятелност, т.е. позволен от централните управляващи, отбелязва ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР