- Испания представи първите си частични резултати от мащабно проучване

...
- Испания представи първите си частични резултати от мащабно проучване
Коментари Харесай

5% от испанците са били инфектирани с коронавируса

- Испания показа първите си частични резултати от огромно изследване за разпространяването на ковид , заяви БНР, като се базира на " Франс прес ". От него излиза наяве, че 5% от популацията, или над два милиона души, са били инфектирани. Процентът обаче варира в необятни мащаби в другите райони. Това е 10 пъти повече от записаните досега в страната близо 230 000 случая. Ако данните от изследването се потвърдят, това може да снижи смъртността от Ковид-19 до 1,1 на 100. Към момента смъртните случаи в Испания са малко над 27 000. Според Марина Полан, началник на Националния епидемиологичен център, към 26 % от инфектираните не са имали признаци. Тя добави, че съгласно изследването антитела се срещат по-рядко при децата, в сравнение с при възрастните:

" Установеното наличие на вируса значи, че сме надалеч от потвърждението на стаден имунитет. Така че има риск, не знаем какво ще се случи. Може да има нов пик на инфекциите, в случай че контактът сред хората, които сега са носители, и останалите се усили ", сподели тя.

Изследването е почнало на 27 април и е обхванало над 60 000 души. То демонстрира, че 95 на 100 от популацията на Испания остава уязвимо за вируса. Според американския университет Джонс Хопкинс, с цел да бъде развъртян така наречен стаден имунитет, сред 70 и 90 % от популацията би трябвало да имат имунитет.

- Правителството на Чили подреди наложителна обща карантина за 7-те милиона поданици на Сантяго , откакто управляващите регистрираха 60% скок в броя на инфектираните за 24 часа. Така бе нанесен удар върху надеждата стопанската система скоро да проработи, заяви БГНЕС, като цитира Агенция Франс Прес.  " Най-тежката мярка, която би трябвало да разглася, е цялостна карантина в Сантяго ", местоположението на 80% от доказаните 34 000 случая в страната, сподели здравният министър Хайме Маналич.
Той поясни, че обсада ще бъде наложена и в няколко области, в които бяха отстранени по-ранните ограничения - след 2260 нови заразени и 12 смъртни случая през последните 24 часа.
Съобщението идва след държавно искане до МВФ за гъвкава кредитна линия в размер на към 23,8 милиарда $ за идващите две години.

Блокадата, която влиза в действие в 05:00 часа българско време в събота, означава, че хората ще могат да напущат домовете си единствено по основни аргументи като закупуване на храна или медикаменти.

Досега управляващите в Чили следваха групова карантинна тактика за справяне с пандемията. Вечерен час беше натрапен в Сантяго и други градове, само че карантината беше лимитирана до региони с висока периодичност на инфекции.

Чили има и най-големия брой направени проби за ковид в Латинска Америка - 14 000 дневно и към 200 000 общо.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР