Ислямистите Еннахда (Възраждане) събраха най-много подкрепа на парламентарните избори в

...
Ислямистите Еннахда (Възраждане) събраха най-много подкрепа на парламентарните избори в
Коментари Харесай

Ислямистите победиха в Тунис, но трудно ще съставят правителство

Ислямистите " Еннахда " ( " Възраждане " ) събраха най-вече поддръжка на парламентарните избори в Тунис, само че сложното следва - Народното събрание ще е мощно фрагментиран, написа " Ройтерс ".

Резултатите на партията са с няколко пункта по-добри от тези на " Калб Тунес " ( " Сърцето на Тунис " ) на магната Набил Каруи, който сега е задържан.

И двете партии обаче имат надалеч под 20% от вота. Според Ямина Зоглами, почитан представител на " Еннахда ", договарянията ще са " доста сложни и комплицирани ". Умерените ислямисти печелят в навечерието на балотаж, на който изтощените от тежките стопански проблеми тунизийци избраха Каруи и несистемния претендент Каис Сайед като противници на балотаж.

Ислямистите ще имат два месеца да пробват да сформират държавно управление. Проблемът е, че политическата парализа (не неосъществим сюжет, защото доста партии не желаят да работят с " Еннахда " ) би основала риск за нежното икономическо положение. Тунис по този начин и не се възвърне след Арабската пролет - породена точно от стопански компликации.

Безработицата е 15%, а в някои градове доближава 30, инфлацията е 6.8 на 100, а туризмът едвам се възвръща.

Резултатът на " Еннахда " напомня и за недоверието, което развиха тунизийците поради икономическата застоялост. Екзитпол данни от през вчерашния ден (официални резултати ще са налични едвам утре) ѝ дадоха 17.7% от вота, а на предходните парламентарни избори тя имаше 27.5 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР