Искрящата от смях комедия Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети ще

...
Искрящата от смях комедия Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети ще
Коментари Харесай

Смях до сълзи с Дон Паскуале в Софийска опера

Искрящата от смях комедия „ Дон Паскуале “ от Гаетано Доницети ще се играе в Софийска опера на 4 февруари, неделя, от 16 часа. Творбата споделя за занимателните премеждия на симпатичния и слабоумен дон Паскуале, който попада в клопката на очарователната, само че хитра Норина. Тя подмамва остарелия добряк в брачна примка по проект на лекар Малатеста.

В комедийния сюжет следват недоразумения и обрати. Накрая дон Паскуале се отхвърля от „ непостижимия сватбен ярем “ и благословя любовта сред Норина и племенника си Ернесто.



Забавната история ще бъде разказана от Николай Петров - Дон Паскуале, Венцеслав Анастасов - Доктор Малатеста, Диана Василева - Норина, Хрисимир Дамянов - Ернесто и Александър Георгиев - Нотариус. Режисьор на постановката е Светозар Донев, който за жалост умря преди 3 години. Диригент е Жорж Димитров.

През есента на 1842 година Жул Жанен, новоназначеният шеф на Италианския спектакъл в Париж поръчва опера на Доницети. Жанен желае нова комична творба, в която да се изявят най-хубавите му артисти – Луиджи Лаблаш, Антонио Тамбурини,  Джовани Марио и Джулия Гризи.



По същото време, през септември Микеле Акурси, доближен на Доницети, притегля Джовани Руфини, който живее в Париж, да напише либрето за композитора. Композиторът желае да употребява историята от операта „ Сер Маркантонио “ от Стефано Павези по либрето на Анджело Анели, само че се нуждае от човек, който да преправи текста, да го редуцира, да прибави нови нюанси.

Работата на Руфини не върви леко. Той е принуден да работи извънредно бързо и няма съвсем никаква независимост.  Всяко нещо е безусловно променено от Доницети. Това кара Руфини да се откаже от правото си и да не пожелае името му да бъде свързвано с либретото.

Независимо от обстоятелството, че е прекарал тежко заболяване в този миг, композиторът написа музиката на „ Дон Паскуале “ единствено за осем дни. Операта е измежду най-високите мостри на буфо жанра от XIX век и неоспорим шедьовър на белкантовото изкуство. Забележителният гений на Доницети основава живи музикални облици наред с красивите мелодии и огромните и комплицирани ансамблови подиуми.



Операта се извършва за първи път на 3 януари 1843 година в Италианския спектакъл в Париж, а премиерата в България е през 1932 с диригента Асен Найденов и режисьора Христо Попов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР