Искрено възмущение от спешния порядък, в който управляващите се опитват

...
Искрено възмущение от спешния порядък, в който управляващите се опитват
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Предизборно искат да унищожат опозицията

Искрено отвращение от незабавния порядък, в който ръководещите се пробват да прокарат през Народното събрание фрапантното орязване на партийните дотации, изрази зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев. Мнозинството има намерение да го гласоподава в петък с концепцията да влезе в действие преди първи юли, по този начин опозицията няма да получи авансово плануваните пари. " Целта е ясна - опозицията да бъде унищожена преди значими избори като локалните. Като че ли се прокрадва концепцията да се смачка опозицията за локалните избори, а по-късно, към края на годината, още веднъж да върнем дебата ", възмути се Стойнев. Българска социалистическа партия прикани ръководещите смяната в партийните дотации да бъде въведена след нескончаем разговор.

ГЕРБ надменно отхвърлиха поканата за диалози по идните промени, " Обединени патриоти " също не се отзоваха. Според Стойнев отсъствието им от дебата за дотациите значи, че нямат лична воля, а са елементарен придатък на министър-председателя. Това е срамно самопризнание за подчинената роля на Народното събрание пред изпълнителната власт, което значи неглижиране на конституцията и демокрацията, разяснява депутатът. Според него отводът от диалог е знак, че Народно събрание се трансформира в инструмент за гарантиране на изборните триумфи единствено на ГЕРБ и техните " спътници " от Оперативна програма. " Това значи заличаване на опозицията и демонстративен разстрел на демокрацията. Това е и доказателство, че е в ход опит за цялостното преодоляване на локалната власт и минаващия през нея финансов и административен запас ", счита Стойнев.

" За ГЕРБ премахването на дотацията не е проблем - те от дълго време са на хранилка на публичните пари. Огромният финансов и административен запас, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и въздействие в корпоративните среди, им разрешават непрестанно възпроизвеждане във властта. Ще разбираем на всички, най-много на европейските ни сътрудници, че сега в страната има развой на пълзяща тирания. На това би трябвало да се даде мощен отпор както на национално, по този начин и на европейско равнище ", съобщи зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България ".

Ще предложим от 3 юни всички налични пари на депозит на партиите да бъдат върнати в бюджета, разгласи Стойнев. Днес Българска социалистическа партия ще изиска удължение на периода за оферти сред първо и второ четене на актуализацията на бюджета, обвързвана с намаляването на партийната дотация.

Само представители на Движение за права и свободи се отзоваха за среща със Стойнев, Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев. Йордан Цонев разгласи, че придвижването ще предложи да отпаднат рестриктивните мерки за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за спонсорство от физически лица. Движение за права и свободи продължава да поддържа откритото публично финансиране, с цел да не се възобновят остарели връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия развой. Цонев още веднъж акцентира, че лев дотация за глас е като нищо. Според него дотация от 4, 5 или 6 лева устройва единствено двете огромни партии. Останалите ще получат средства, с които няма да могат да си покрият даже разноските.

Междувременно от асоциация " Прозрачност без граници " предизвестиха, че едновременното орязване на дотацията до лев и връщането със задна дата на средства от партиите са неприемливи и съдържат значителен риск за политическата активност в България. Според тях съвсем цялостната анулация на държавното подкрепяне ще лиши партиите от запас, а в дълготраен проект ще докара до невъзможността им да действат съответно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР