Искате да спрете цигарите? Направете това! Тютюнопушенето оказва отрицателно въздействие

...
Искате да спрете цигарите? Направете това! Тютюнопушенето оказва отрицателно въздействие
Коментари Харесай

Искате да спрете цигарите? Направете това!

Искате да спрете цигарите? Направете това! Тютюнопушенето оказва негативно влияние върху цялостното здравословно положение на пушачите и на тези, които са изложени на пасивно пушене. През последните години броят на пушачите в Европейски Съюз остава висок,  26 % от цялото население и 29% от европейците на възраст 15- 24 години.

Според изследване, арениклинът, цитизинът и никотиновите електронни цигари усилват % на успеваемост при отричане от тютюнопушене.

Бупропионът, никотин-заместителната терапия и поведенческите съвещания могат да бъдат ефикасни тактики за отричане от пушенето.

Най-ефективните лекувания са общоприетите медикаменти варениклин, цитизин и никотинови електронни цигари

Варениклинът е перорална таблетка, отпускана по лекарско наставление, предопределена да помогне за отричане от тютюнопушенето. Цитизинът, именуван още цитизиниклин, е перорална таблетка на растителна основа.

И двете съединения се свързват с рецепторите, които реагират на никотина. Лекарствата могат да подкрепят признаците на никотинова абстиненция и да блокират генерираното от никотина укрепване при пушене.

При хората, употребяващи варениклин, може да е по-вероятно да се появят съществени странични резултати, в сравнение с при тези, които не го употребяват. Употребата на цитизин е обвързвана с по-малко известия за съществени нежелани събития, в сравнение с използването на варениклин.

Бупропионът оказва помощ повече за прекъсването на тютюнопушенето

При хората, получаващи това лекарство, обаче се следят повече съществени нежелани реакции.

Поведенческата терапия за отричане от тютюнопушене може да усили % на отказалите се от тютюнопушене. Експертите обаче настояват, че са нужни спомагателни доказателства, с цел да се потвърдят изгодите от съответни лечебни услуги. Комбинирането на няколко съставния елемент може да усили възможностите за сполучливо прекъсване на цигарите.

Електронние цигари с никотин може да са по-ефективни от електронните цигари без никотин за отричане от тютюнопушене

Преминаването от обичайно пушене, където се случва горене, към пушене на електорнни цигари с изпаряване води до понижаване на равнищата на биомаркерите за евентуална щета.

Даването на електронни цигари на пушачите може да не докара до по-високи равнища на излагане на нездравословни химикали.

Електронните цигари не са изцяло безвредни и могат да раздразнят дихателните пътища.

Никотинът не е безопасен, по-голямата част от вредите от пушенето идват от други съставни елементи на изгорелия тютюн, а не от никотина.

Електронните цигари могат да улеснят отказването от тютюнопушене, като дават опция да се управлява наличието на никотин. Необходими са обаче още проучвания, с цел да се изследва сигурността на нагряващите се устройства за пушене.

Източник: puls

 

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР