Искате да готвите с нахут, но не сте сигурни как

...
Искате да готвите с нахут, но не сте сигурни как
Коментари Харесай

Правила при варене на нахут и как да го запазим по-дълго

Искате да готвите с нахут, само че не сте сигурни по какъв начин и какъв брой време да го варите?

Преди каквато и да било обработка нахутът се почиства, като се махат всички обезцветени зрънца и всевъзможни други останки. Технически може да готвите нахута и без да го накисвате, само че може да отнеме до 4 часа в тенджерата. Колкото повече време сушеният нахут е стоял в магазина или в шкафа ви, толкоз повече време ще е належащо за готвене. В подобен случай накисването на нахут е добър вид.

Как се накисва и готви нахут?

Има 2 типа накисване – дълго и бързо. Необходими са 1 чаша сушен нахут, 11 - 13 чаши вода;

Дълго: Нахутът се накисва с 3 чаши от водата за най-малко 8 часа или за цяло денонощие.

 Нахут

Забележка: Нахутът ще се устрои по мярка, по тази причина използвайте огромна купа.

Бързо: В огромен съд се сипва нахутът дружно с 3 чаши студена вода. Слагат се на котлона и се откакто заври, се оставя 2 минути. Отдръпва се от котлона и се покрива съдът с похлупак. Оставя се да почива 1 час. Нахутът се изцежда и изплаква добре.

Готвене: От накиснатия нахут би трябвало да излезе към 3 чаши. В огромен съд се смесва нахут и вода, като съотношението, което би трябвало да се съблюдава е 1:3 - на 1 чаша наквасен нахут се прибавят 3 чаши студена вода.

Покрива се с похлупак, до момента в който заври. Капакът се отмества леко встрани, понижа се котлонът и се оставя да вари за 1 до 1 и 1/2 часа.

 Варене на нахут

В взаимозависимост от това защо ще се употребява, може да се извади след 60 минути – той е леко корав, подобаващ за салати и супи.

Ако желаете да го ползвате за хумус или за кремообразен крем, оставете го да се готви до мечтаната текстура. Ако е належащо, може да долеете с още вода. След като се завърши с готвенето, би трябвало да се изцеди.

Съхранявайте сварения нахут в затрупан съд в ледник за 3 до 4 дни.

Може да се замрази в херметически съд или в торбичка и да се съхранява във фризер до 1 година, макар че качеството ще бъде най-хубаво, в случай че се употребява преди 6 месец.

По различен метод стои въпросът със суровия нахут. Когато избирате да купувате недопечен нахут, е желателно да обърнете внимание за проядени или покълнали сектори. Покълналият нахут се скапва доста бързо, а и е неспособен за консумация. Суровият нахут се съхранява до 1 година на мрачно, хладно и изсъхнало място, с цел да не покълне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР