Искат да ни съборят правителството заради намалелия външен дълг. Това

...
Искат да ни съборят правителството заради намалелия външен дълг. Това
Коментари Харесай

Борисов: Искат да ни свалят заради намаления външен дълг

Искат да ни съборят държавното управление поради намалелия външен дълг. Това споделя министър председателят Бойко Борисов по време на седмичното съвещание на кабинета, което се организира на 7 ноември, сочи стенограмата от съвещанието.

„ Все отново аз съм заложил на 4,6% растеж и се надявам да го стигнем следващата година. (По-рано през днешния ден Европейска комисия предвижда 3,8% стопански напредък за България за 2018 година - бел.ред) Още повече, че тази година, за наслада, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като отговорностите по американските централи, заплащанията по „ АЕЦ Белене “, тъй че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че следващата година лятото с индикаторите, които ще имаме, можем даже да мислим за спомагателни неща. Но виждате, ние въпреки всичко като страна, която желае да влезе в чакалнята на еврозоната, се съобразяваме и индикаторите ни, изключително бюджетният недостиг, следим да са уравновесени “, изяснява Борисов.

От своя страна зам.-министърът на финансите (и предстоящ министър на здравеопазването) Кирил Ананиев добавя, че това, което е значимо за следващата година, е, че няма да имаме емисия на външен дълг, ще се понижи с към 600 милиона дългът на страната, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен артикул, което съгласно него, е едно доста положително достижение. „ А в края на тригодишния интервал ще отидем на 20% от брутния вътрешен артикул, което ще ни подреди сред второ и трето място, допустимо е и второ място, измежду страните членки на Европейския съюз “, показва Ананиев, а министър председателят дава отговор: „ Ето за това толкоз желаят да съборят държавното управление, по тази причина, тъй като всичките тези задължения, това понижаване значи по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други преимущества. Добри са ни резултатите. Догодина би трябвало да сме още по-добри.

Премиерът припомня, че и два месеца от тази година приходите са били с близо 200 милиона по-малко, по време на служебното държавно управление. „ Финансов министър беше Ананиев, само че министър председател беше различен, тъй че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и по този начин, и по този начин да работят “, добави той.

От стенограмата излиза наяве още, че 11,9 милиарда лева е фискалният запас на държавното управление и на българската страна. „ Просто сътрудниците да знаят, тъй като подправените вести са си подправени “, акцентира министър председателят.

„ Това са главните числа. Вътре в самия материал има дадени данни за всички доходи, по какъв начин се развиват разноските. Безспорно, в края на годината ще имаме засилено финансиране, което ще ни даде опция в края на годината да приключим към уравновесеното бюджетно салдо, въпреки че по закон имаме недостиг от 1,4%, само че ние ще приключим с уравновесено бюджетно салдо “, дава отговор Кирил Ананиев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР