Исканията на протестиращите фермери не са обективни, заяви в Денят

...
Исканията на протестиращите фермери не са обективни, заяви в Денят
Коментари Харесай

Исканията на протестиращите фермери не са обективни, каза зам.министърът на земеделието и храните

" Исканията на протестиращите фермери не са справедливи ", съобщи в " Денят стартира " зам.министърът на земеделието и храните Деян Стратев. Tой уточни, че проблемите в бранша не са от през днешния ден, а от десетилетия обратно във времето.



" Част от претенциите са да получат в цялостен размер " украинската помощ ". Това сега няма по какъв начин да стане, тъй като предходната година те са я получили за цяла година, а в този момент ние имаме законодателна рамка единствено за 6 месеца. Ние нямаме право да разплащаме " украинска помощ " след 30 юни.

Деян Стратев означи, че първи с тях се свързват от БАК.

" Част от земеделските производители споделиха, че са афектирани за това, че не сме ги потърсили и тях. Но ние направихме в действителност срещата с БАК, тъй като те ни потърсиха. След това пристигна и финансовата рекламация на асоциацията на зърнопроизводителите. Така се акумулира една огромна сума към 700-800 милиона, която ние сега няма от кое място да извадим ", безапелационен беше заместник-министърът.

Зам.министърът на земеделието и храните изясни, че " посредством преструктуриране на бюджета на министерството на земеделието можем да осигурим сега 150 милиона лв. и те го знаят, които могат да отидат към направлението за " украинска помощ ".

" Сумата в действителност би трябвало да бъде редуцирана. Това е в действителност обективният индикатор, с който ние би трябвало да се съобразим. Затова ние преструктурирахме нашите разноски за 150 мллн., които ще отидат за бранша като се изключи зърнопроизводството ".

Деян Стратев се базира на данните на Национален статистически институт, съгласно които облагите в бранша от 2018 година се усилва.

" Така ние стигнахме до консенсус, че би трябвало да им желаяме данъчните заявления, с цел да забележим в реалност имат ли загуби ", уточни той.

По отношение на желаните законодателни ограничения, Деян Стратев сподели, че тези " претенции " към този момент са заложени в законодателната стратегия.

В " Денят стартира " Костадин Костадинов - ръководител на Българска земеделска камара в " Денят стартира ", съобщи от името на сектора за цялостна подготвеност за тотална обсада на страната, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.



" Готови сме за цялостно блокиране на страната от понеделник идната седмица ", уточни Костадинов.

" Протестните дейности през днешния ден ще стартират в 10:00 часа в цялата страна на 85 точки сега. Като чакаме да се усилят ", сподели Костадин Костадинов - ръководител на Българска земеделска камара в " Денят стартира ".

По думите му през първия ден на митинга блокирането ще бъде 2 часа, втория ден за 3 часа и по този начин до края на седмицата. Ако настояванията им не бъдат изпълнени от сектора са подготвени за " цялостно блокиране " на страната от понеделник идната седмица.

" В по този начин препоръчаната методика на изчисляването на загубите няма икономическа логичност. Това нещо е несъвместимо ", уточни ръководителят на БАК.

Костадин Костадинов се надява " да пристигна трезвият разсъдък при ръководещите и да обсъдим тъкмо тези неща, които ни интересуват по какъв метод могат да се случат ".

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР