Искаме законодателни промени, които да подкрепят производителите. Това каза Димитричка

...
Искаме законодателни промени, които да подкрепят производителите. Това каза Димитричка
Коментари Харесай

Българската аграрна камара след срещата с Николай Денков: Искаме законодателни промени, които да подкрепят производителите

" Искаме законодателни промени, които да поддържат производителите ". Това сподели Димитричка Търпанова от Добружданския овощарски съюз, член на УС на Българска земеделска камара, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " . Тя беседва с екипа ни след срещата сред земеделците и акад. Николай Денков, която се състоя през вчерашния ден.

" Преговорите с държавното управление не са единствено за пари, а главно за законодателни промени. Искаме промени в главните закони в земеделието, с цел да създадем производството стабилно и предсказуемо. Сега имаме закон, който не е променян, промените на кабинетите водят до неустановеност при производителите – няма предвидимост за след 2 година напред, дали няма да фалираш и дали ще възвърнеш инвестицията си ", посочи Търпанова.

" В главните групи плодове от 2018 до 2022 имаме 3% спад в площите на производството. 2022-2023 г има нов всеобщ спад на площите от към 13,3%. Това е притеснително за производителите, макар че се тиражира огромно подкрепяне от страна на страната ", сподели още Димитричка Търпанова.

Вследствие на протекциите, които Европейски Съюз обезпечава на страни не-членки на Съюза, които не съблюдават Зелената договорка, българската продукция става непродаваема, безапелационни са от БАК. " Сливата държи една и съща цена в интервала 2020 -2023 г.Масово се виждат в градините ябълки, сливи, череши необрани – тъй като когато стопанинът би трябвало да заплати за обирането на продукцията и би трябвало да я продаде под себестойност, за него по-правилно е да не се вкарва в разход по прибирането на реколтата ", обрисува картината Търпанова.

Скъпото произвеждане, нерегламентираният импорт, в това число от Украйна, обрича българските производители, безапелационна е тя. " Преработвателите избират да купят суровината от чужбина, тъй като е по-евтина и са прави за себе си. В България нямаме доста импорт на свеж плод от Украйна, само че не можем да продаваме съответно на западноевропейската сцена, тъй като продукцията на Украйна и други трети страни с подкрепи е под себестойност ", прецизираха от БАК.

" Европейската комисия с решението за Зелената договорка ни сложи като производители в мъчно състояние. Същото е ситуацията с млякото, месото, виното “, свидетелства събеседникът.

" Осигурени са 150 млн лева – малко над 90% от сумата, която получихме като обезщетения за загубите, които поносим от войната в Украйна, при започване на предходната година. Тръгнахме с искане за среща, тъй като румъния, Гърция и всички страни членки откриха средства и си осигуриха обезщетителни заплащания към предпочитаните аграрни браншове. Нашите депутати не гласоподаваха такива обезщетения за земеделците ни. Когато излезем на пазара с недофинансирана продукция, а румънците и гърците излизат, получили обезщетения, това ни слага като производители в неравностойно състояние ", сподели още Търпанова.

" Искаме средства, само че на този стадий желаеме по-скоро законодателни промени, които да основат благоприятни условия за развиване. Искаме промени в Закона за прилагане на земеделските земи, тъй като в този момент в случай че един производител не подпише съглашение, то не е годно за цялото землище. Очакваме договарянията с държавното управление да продължат още известно време ", сподели още Димитричка Търпанова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР