„Искаме да ви информираме за поредното безобразие, което управляващите от

...
„Искаме да ви информираме за поредното безобразие, което управляващите от
Коментари Харесай

БСП: Управляващите се опитват да назначат политически калинки в държавните дружества

„ Искаме да ви осведомяваме за следващото безсрамие, което ръководещите от ГЕРБ се готвят да създадат, което е обвързвано с назначението на бордовете на шефовете на държавните предприятия - и по този метод за следващ път да ги призовем да спрат с тези безобразия и да извършват закона подобен, какъвто беше признат единствено преди половин година “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов в коридорите на Народното събрание.

Той напомни, че преди 4 години от Българска социалистическа партия са внесли закон за обществените предприятия, в който са упорствали бордовете на шефовете да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, с цел да се избегне назначението на партийни калинки. По думите му от време на време те не схващат от работата, за която са назначени и по този метод унищожават държавните сдружения.

Проданов означи, че не се съблюдава законът подобен, какъвто е бил признат преди 6 месеца под европейски напън.

„ Процедурата, която се готвят да създадат е безусловно опорочена. В закона е разказано, че всичките министерства, които са принципал на обособените държавни предприятия, би трябвало да заявят условията за избор на съответните шефове на сдруженията към Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. Тя, като самостоятелен орган, да провежда състезанията, да избере бордовете и да ги даде за назначение към министерствата. Това не се съблюдава, а министерствата се пробват по добре познатия метод да си назначат калинки в ръководството на държавните сдружение “, посочи левият народен представител.

„ Това, което повтаряме отдавна и освен ние, а и протестиращите на улицата – в днешното ръководство липсва политическа визия за развиването на България и надлежно за ръководството на тези сдружения. В оповестените състезания липсва бизнесплан. Чрез този бизнесплан страната би трябвало да зададе критериите какво изисква от даденото държавно дружество да реализира “, акцентира още националният представител.

„ Третото, което ни смущава – идентичните критерии, с които се избират шефовете на държавните предприятия. Не е едно и също да избираш шеф на държавното дружество „ Тържища за плодове, зеленчуци и цветя “ и шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ или шеф на РВД. Това още веднъж ни води до мисълта, че тези състезания се провеждат само и единствено бързо, с цел да могат в края на мандата си да назначат следващите политически и гербаджийски калинки, които след това да ръководят тези сдружения “, заключи Проданов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР