Искаме да бъде актуализиран Национален план за готовност за грипна

...
Искаме да бъде актуализиран Национален план за готовност за грипна
Коментари Харесай

БСП иска ясен план за действие при грипна епидемия


Искаме да бъде обновен Национален проект за подготвеност за грипна зараза, с цел да има ред, предвидимост и виновни лица в държавното управление и да не се позволява суматоха и безпорядък. За това прикани в декларация от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя напомни, че епидемията от се разраства и че с наближаването на зимата ще се усилят и грипните болести. Болниците обаче към този момент се задъхват. Видяхме през вчерашния ден случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич. При първия прилив на COVID- 19 не бяха готови като страна и държавно управление. Действаше се пъкъл хок, акцентира Нинова. И добави, че с безредните си дейности управляващите са позволили основаването на суматоха измежду обществото.

Създаде се суматоха у популацията с непремерени изявления за катафалки, трупове. Променят се решения в границите на 24 часа, което докара до безпорядък в обществото, в стопанската система, в обстановки на тапи. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на обстановката. Това докара до още по-голям безпорядък. Държавният запас не беше квалифициран за реакция в първия миг. Не бяха предпазени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения, изброи водачът на Българска социалистическа партия.

Затова социалистите упорстват да се избетне повторна сходна обстановка с явен проект за дейности, която главно да е с грижа към хоата.

Предлагаме този проект за деяние. Това е Национален проект на Р България за подготвеност за грипна зараза, признат през 2006 година, обновен последно през 2017 година Няма никакво разумно пояснение за какво този проект не беше прибавен през март и април, но никакъв. Освен едно – държавното управление да избяга от отговорност и да разпореди отговорността на основания действен щаб, само че да не поеме политическата отговорност, акцентира Нинова.

Тя изиска да се подсигурява редът и институциите да поемат отговорност.

Сега е време да сложим ред, да има отговорност. Предлагаме този проект да се види, тъй като в него има извънредно съществено създадени интервали, етапи и равнища на грипната зараза, сподели водачът на левицата. И напомни, че в документа има данни за лечебните заведения, типа и нужния брой медикаменти, антикрип вирусни препарати и неспецифични средства за лекуване.

Днес господин здравен министър, ще има запитване след мен, сътрудниците лекари от нашата парламентарна група с подписи за обсъждане и с план за решение. Народното събрание, държавното управление, да разгледаме този проект, да се актуализира и оттук насетне прецизно да го съблюдаваме. С една цел – само с грижа за хората, обърна се Нинова към здравния министър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР