"Искам ясно разписани мерки, искам резултати. Давам шанс на социалните

...
"Искам ясно разписани мерки, искам резултати. Давам шанс на социалните
Коментари Харесай

Мария Габриел срещу фалшивите новини: Искам ясни мерки, искам резултати

"Искам ясно написани ограничения, желая резултати. Давам късмет на обществените мрежи и платформите да се оправят с казуса един път вечно! "

Така еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел изрази настояването си по отношение на платформите и обществените мрежи да дават оферти за съответни дейности, с които да се понижи видимостта на подправените вести и да се трият подправени сметки.

В момента се приготвя кодекс за битка с дезинформацията онлайн , стана ясно от думите на еврокомисаря.

Габриел за подправените вести и обществените мрежи: Имат няколко месеца

"Това, което ми показаха, аз нарекох чернова. Не съм удовлетворена и го заявих. Дадох период до 26 септември да получа прецизирано предложение с съответни ограничения. Ако в края на октомври стане ясно, че от предложенията на платформите няма резултат, то през декември ще преминем към нови ограничения и промени в законодателността. Но по какъв начин да законодателстваш нещо, за което няма точна формулировка ", попита риторично еврокомисарят в студиото на "Здравей, България ".

За да се оправи с подправените вести, ресорът на Мария Габриел в Европейската комисия е оповестил съществени точки, които ще доведат до резултат в битката против дезинформацията онлайн:

" Първо - бистрота за притежателя на уеб страницата, за подправените сметки, за това да се наблюдава потока на парите и рекламите, които се печелят от подобен вид действия. Второ - да се ограничи достъпът до дезинформация. Да има видимост за първоизточника ", изясни гостът на малкия екран.

Германско издание: "Фейсбук " би трябвало да се опасява от Мария Габриел

Мария Габриел акцентира, че в границите на една година подправените вести са се трансформирали от тематика от общ интерес към тематика, предпочитана за Европейския съюз.

"Но това, от което има потребност е в този момент всички участващи в процеса да имат опция да се включат, да им се даде независимост на деяние ", акцентира тя.

Еврокомисарят посочи, че с цел да бъде преборен казусът с подправените вести, е значимо да се влага и в образованието. Тя цитира данни, съгласно които по-високо грамотните хора по-често споделят, че се срещат с подправени вести, само че и повече отсяват подправената от същинската информация.

"За сметка на това там, където уменията не са минали през просветителната система, хората доста малко разграничават кое е подправена вест и кое - не ", разясни Габриел.

Еврокомисарят уточни още, че подправените вести са феномен и събитие от сериозен мащаб.

Мария Габриел: От 2018 година влиза общ правилник за отбрана на данните

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР