Искам още веднъж да отправя предупредително послание към новото правителство,

...
Искам още веднъж да отправя предупредително послание към новото правителство,
Коментари Харесай

Мицотакис не се шегува: Скопие ще има проблеми с ЕС и САЩ, ако не спазва името „Северна Македония“

Искам още един път да насочва предупредително обръщение към новото държавно управление, да промени позицията си и да употребява единствено името Северна Македония във и отвън страната, тъй като в противоположен случай то сигурно ще сътвори проблеми в връзките с Гърция и в връзките с Европа. Това сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление за държавната телевизия ERT.

Коментирайки изказванията на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, гръцкият министър председател уточни, че това са „ изказвания на претендента за министър председател “ и ще изчака формалните мнения на новото държавно управление, само че акцентира, че „ първите образци за държанието са извънредно отрицателни “.

В основата на Преспанското съглашение е смисъла, че името Северна Македония важи за всички, т.е. да се употребява както отвън, по този начин и вътре в страната, сподели Мицотакис: „ По въпроса за името има очевиден декаданс и желая още един път да насочва обръщение с предизвестие към новото държавно управление оттук насетне да промени линията си, да съблюдава централната наредба на Преспанския контракт, да употребяват единствено името Северна Македония във и отвън страната, когато става въпрос за северната ни съседка, а в противоположен случай е несъмнено, че ще основат проблеми, освен в връзките на Гърция със Северна Македония, само че и в връзките на Европа със Северна Македония, уточни Мицотакис.

Той се базира и на реакциите от страна на Европейски Съюз по отношение на потреблението на името Македония от президента Силяновска Давкова при встъпването в служба, като разкри, че тези реакции „ са резултат от намесите на гръцкото държавно управление “, че той персонално се намеси, с цел да осведоми управлението на Европейския съюз и уточни реакциите от страна на Съединени американски щати.

„ Така че считам, че ще има групов напън върху управлението на Северна Македония, с цел да няма забележителен декаданс “, сподели гръцкият министър председател.

В изявлението си за ERT Мицотакис уточни идващите стъпки на държавното управление, както и казаното от него през вчерашния ден от митинга в град Верия, че меморандумите няма да бъдат утвърдени и че ще има проблеми по пътя на страната към Европейски Съюз.

„ Това, което сигурно ще създадем, е, че няма да внесем за ратификация трите меморандума, произлизащи от Споразумението, и в този момент позицията ни за закъснение на ратификацията е изцяло оправдана. Гледахме какво се случва в Северна Македония от известно време, слушахме този националистически пароксизъм на Вътрешна македонска революционна организация, знаехме, че Вътрешна македонска революционна организация ще завоюва изборите и също по този начин искахме да запазим някои съществени оръжия за договаряния, ако нещата не вървят съгласно упованията, сподели Мицотакис.

Той разяснява и решението на СИРИЗА да внесе трите меморандума в Народното събрание, като сподели, че е " неясно и е на границата на политическия и дипломатическия парадокс " те да бъдат импортирани в този момент, когато " Скопие следва напълно друга линия ". „ Второто нещо, което ще създадем, което към този момент сме създали, е да стане ясно, че в този, бих споделил, дълъг път на Скопие към Европа не може да се реализира никакъв прогрес. в случай че няма безусловно съблюдаване на Преспанското съглашение по въпроса за името “, уточни гръцкият министър председател. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР