Искам да Ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога,

...
Искам да Ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога,
Коментари Харесай

Радев: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?!

Искам да Ви запитвам нещо: очаквали ли сте, че в миналото, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?! Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред тези, на които изискуем свободата си?! С тези въпроси към събралото се голям брой на Шипка стартира словото на президента Румен Радев. Държавният глава отиде на върха въпреки анулираната публична гала по съвет на основния здравен контрольор поради ковид, за да отдаде респект пред паметта на починалите за свободата на България.   " Властта още веднъж се опита да сложи под карантина националната ни памет, само че хората имат достолепие и още веднъж са тук. Българите имат святи усеща, неподвластни на боязън и възбрана, по тази причина имам вяра, че имаме бъдеще като българи ", обвини още президентът.

В речта си той каза още: " Благодаря ви, че сте тук, тъй като Шипка е място свято, Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на съветския император Александър II - нашият Освободител, добави президентът. С вашето наличие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните генерации българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по народна власт, тъй като властта принадлежи на народа, само че народът би трябвало да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне ". 

Скоро и нашето време ще бъде в историята, само че от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с яд обратно или с благодарност за стореното от нас. Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е религия, нужно е изпитание, каузи трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът. Честит празник на всички вас! Да живее България ”, приключи словото си президентът. 

Преди неговата тирада имаше поднасяне на венци от името на разнообразни институции. При поднасянето на цветя от името на премиера Бойко Борисов и на военния министър Красимир Каракачанов последваха освиркване и крясъци за оставка.

Самият Борисов пък обикаляше отново автомагистрали и влезе в неприсъствен спор с президента.  " Българинът в никакъв случай не е бил по-свободен от в този момент. А някой се пробва да внуши, че се не разрешава да честват. Тържества по време на пандемия никой не прави. Такива лъжци и манипулатори. "

Още по-рано, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева се накара авансово на президента Румен Радев от връх Шипка точно на националния празник. Това стана часове преди президентът да произнесе своята тирада от Шипка. В интервюта по всички огромни малките екрани Караянчева натърти, че тържествата са под неин патронаж. „ Тържествата на Шипка са под патронажа на ръководителя на Народното събрание, а това, че президентът желае да пристигна през днешния ден тук и да чете слово, си е негов проблем. Но няма публични тържества. Не е значимо да четеш помпозни слова, а е значимо какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук “, разгласи Караянчева пред Би Ти Ви.   " На този връх би трябвало да преосмислим дейностите си и да се замислим за какво от време на време не може да превъзмогнем егоизма си. Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не може да се обединим зад една обща цел. Трябва да бъдем мощни в името на България и да преглътнем разликите си ", каза още ръководителят на Народното събрание.

„ Когато са анулирани формалните тържества, няма по какъв начин да престъпваш рекомендациите на основния държавен здравен контрольор. Аз през днешния ден тук съм като жител, дружно с сътрудници и другари. Не е значимо да четем помпозни речи, не е нужно да си вършим напук. Идвайки тук, ние прекланяме глава пред подвига на героите ”, разгласи Караянчева и пред Нова тв.

Българите през днешния ден сме почтени наследници на завета на нашите предшественици, разгласи в същото време премиерът Бойко Борисов в послание във връзка националния ни празник 3 март. „ На днешния ден честваме възобновяване на българската държавност и надълбоко се прекланяме пред героичната всеотдайност на всички, които дадоха живота си за свободата на Отечеството “, казва Борисов.

„ Днес българският народен дух още веднъж е разтревожен, защото България минава през съществено тестване. Огромният стрес, който донесе пандемията, отне спокойствието от обществото ни и постави спирачки на възходящото развиване на страната “, допълва министър председателят.

По думите му страната ни е повела борба, за да резервира здравето, образованието, работните места и поминъка на жителите, но хората са посочили разсъдък и схващане. „ Мерките проработиха, защото повече хора ги одобриха и повярваха в тях. Именно доверието и общите старания са ключът към връщането на нормалността “, категоричен е Борисов.

„ Погрешно би било, ако задачата ни бъде единствено да си върнем живота от преди пандемията, защото имам вяра, че можем да живеем още по-добре “, казва министър председателят.

„ Единствено спънка са борбата и неналичието на съгласие, които са пагубни за обществото ни – тях би трябвало да заобикаляме непременно и да не позволяваме техните превъплъщения да ни разколебаят “, натъртва Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР