Искам да поднеса благодарност към легендарната българска шахматистка Нургюл Салимова,

...
Искам да поднеса благодарност към легендарната българска шахматистка Нургюл Салимова,
Коментари Харесай

Президентът на федерацията по шахмат: Благодарности към Нургюл и хората, които я изградиха като шахматист

" Искам да поднеса признателност към именитата българска шахматистка Нургюл Салимова, нейната майка Гюлзар, татко ѝ Илхан, на бай Салим, нейният дядо, които през последните 15 години съумяха да изградят огромната шахматистка. Благодарност към нейния треньор, която я откри - Живко Жеков. Това сподели в " Денят стартира " Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022

По думите зму това е триумф за цялата българска спортна общност. Според Антонов не трябва да слага въпросът, че Нургюл Салимова е била сама на шампионата.



" Световната купа и всяко едно съревнование, което се организира, се приготвят по-дълго време. Работим в тежка среда, скоро ще обявим конференция, на която ще поканим Нургюл Салимова и треньорите ѝ и част от управлението и там ще сложим и тези въпроси наред. Въпросът за шахмата в България е доста дълъг, проблемите са огромни и би трябвало да обединим напъните си ".

По негови думи пътуването и престоят в Баку са коствали към 10 000 лева за Нургюл Салимова. Една част са дадени от федерацията, другата - от фондация " Българска памет ".

" Имаме 4 състезатели на това състезание - трима от тях, в това число тя, бяха финансирани посредством федерацията и дозакупиха билетите и заплатиха първите си нощувки. Нургюл стартира от 29 юли и още е в чужбина, тъй че нейните разноски са по-големи ".

Трябва да се слагат въпросите и проблемите пред българския шахмат, в това число дефицитът на средства, уточни Антонов. Той изясни, че федерацията по шахмат е нова, получила е лиценз на 3 ноември 2022 година и за късото време, в което действа, е осигурила по-голям бюджет от отпуснатите от страната средства.

Проблемът с няколкото федерации по шахмат у нас и непризнаването на нито една от тях от страна на Световната федерация се дължат на " избрани хора, които са паразитирали в българския шахмат ", разяснява Васил Антонов.

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР