Исабел Алиенде е чилийска писателка. Една от най-известните съвременни романистки

...
Исабел Алиенде е чилийска писателка. Една от най-известните съвременни романистки
Коментари Харесай

10 изключителни мисли на Исабел Алиенде

Исабел Алиенде е чилийска писателка. Една от най-известните модерни романистки е родена на 2 август 1942 година в Лима. Племенничка е на Салвадор Алиенде – някогашен президент на Чили.

Дотук е написала 23 книги, преведени на 35 езика. Създавани са филми по нейни романи и неведнъж е награждавана за творчеството си.

Представителка е на магическия натурализъм и сплотява жестоката реалност с фантастичния свят, който носи със себе си доза вяра.

 10 изключителни мисли на Исабел Алиенде

Дебютното ѝ произведение е „ Къщата на духовете “, в което се споделя за живота на 4 генерации от семейството Труеба в интервала на постколониалните промени в Чили.

По това време Алиенде към този момент е напуснала родината си и живее във Венецуела. Идеята за творбата идва, до момента в който написа писмо, което прераства в ръкопис, а след това се появява и приключеният разказ.

Исабел Алиенде е феминистка и е основателка на фондация, която се бори за женските права. Създава и феминисткото списание „ Паула “. Кръстено е на щерка ѝ, която умира на 28 години. Авторката ѝ посвещава и книга. Чрез писаното слово една майка беседва с щерка си.

Исабел Алиенде е връх, който си заслужава да бъде изкачен и опознат. Творчеството ѝ оставя дълбока диря в сърцата на милиони читатели.

Представяме ви 10 изключителни цитата, с които да отбележим рождения ден на авторката.

✓ Искам да изживея един героичен живот. Такъв, който да изпиша с ГОЛЕМИ епитети, да задраскам скучните абзаци и да подчертая правописните си неточности!

✓ Не беше преставал да я обича нито за момент до момента, само че в никакъв случай не я бе обичал, както в този момент, когато към този момент я бе изгубил.

 10 изключителни мисли на Исабел Алиенде

✓ Да пишеш е като да правиш обич. Не се безпокойте за оргазма, просто се концентрирайте върху процеса.

✓ Вече не се постанова да се одобрявам на мъжете, а единствено на животните.

✓ Нищо не може да се съпостави с това да четеш неразрешена книга. Днес нищо не е неразрешено и човек не може да почувства виновност, до момента в който чете. За страдание.

✓ Корените на един човек не се крият в пейзажи, страни или народи, те са вътре в него.

✓ Само сърцето е това, което ни движи и дефинира ходовете на ориста ни.

✓ Историите ни може и да са разнообразни, само че прочувствено всички сме идентични!

✓ Истинското другарство оцелява макар времето, дистанцията и тишината.

✓ Била съм повествовател на истории през целия си живот, само че го осъзнах едвам неотдавна.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР