Ирландската националистка партия Шин Фейн си осигури най-много гласове, но

...
Ирландската националистка партия Шин Фейн си осигури най-много гласове, но
Коментари Харесай

Какво предстои след ирландската "революция в избирателните урни"

Ирландската националистка партия " Шин Фейн " си обезпечи най-вече гласове, само че не и най-вече места на националните избори в събота, които водачът ѝ назова " гражданска война в изборните урни ", заслужаваща да бъде наградена с първото ѝ в историята място в държавното управление.

Сформирането на новото държавно управление може да отнеме седмици или даже месеци, защото преобладаващите отдавна партии, " Фина Фойл " и " Фина Гейл ", споделиха на гласоподавателите по време на предизборната акция, че няма да ръководят с " Шин Фейн ", лява партия, в миналото политическото крило на Ирландската републиканска войска (ИРА), написа " Ройтерс ".

Кой в действителност завоюва?

" Шин Фейн " завоюва максимален дял гласове, като си обезпечи 24.5% от вота по първи преференции, преди " Фина Фойл " (22.2%) и " Фина Гейл " на премиера Лио Варадкар (20.9%).

Заради ниския брой претенденти на " Шин Фейн " обаче тя получи 37 места в Народното събрание, след " Фина Фойл " (38), само че за пръв път преди " Фина Гейл " (35 места).

Какво следва?

Разговорите за съставяне на управнически съюз ще стартират сред трите съществени партии и по-малки групи, в това число лявоцентристката Зелените, социалдемократите и лейбъристите. През 2016 година бяха нужни 10 седмици за сформирането на държавно управление.

Какви са другите варианти?

Лидерът на " Шин Фейн " Мери Лу Макдоналд сподели в понеделник, че нейният пръв приоритет е да откри дали може да образува лява коалиция без " Фина Фойл " и " Фина Гейл ".

Според анализатори тази алтернатива е нереалистична, както като брой, по този начин и в политическо отношение. Вместо това има други три разновидността.

" Фина Фойл " + " Шин Фейн " + различен

Лидерът на " Фина Фойл " Майкъл Мартин отхвърли да повтори предходния корав отвод да обмисли коалиция с " Шин Фейн ", казвайки единствено, че има обилни несъвместимости в политиките им. За да събере болшинство, сходна коалиция ще се нуждае от трети сътрудник, както и от утвърждението на скептичните редови членове на " Фина Фойл " и неохотните депутати.

" Фина Гейл " повтори обещанието си да не влиза в коалиция с " Шин Фейн " поради предишното, обвързвано с ИРА и другите им стопански политики.

" Фина Гейл " + " Фина Фойл " + различен

" Фина Фойл " и " Фина Гейл " се редуваха във властта от основаването на страната през 1922 година, само че в никакъв случай не са образували дружно коалиция. " Фина Гейл " го предложи след последните избори, само че " Фина Фойл " отхвърли и вместо това оказа помощ на държавното управление на малцинството на Варадкар да остане на власт като го поддържаше по значими въпроси. Този път те ще се нуждаят и от поддръжката на най-малко още една партия, с цел да имат болшинство в 160-местния парламент.

Преди изборите " Фина Фойл " настояваше, че няма да подписа такава коалиция, тъй като по този начин " Шин Фейн " ще бъде най-голямата опозиционна партия, вероятно в ущърб на една или и на двете ръководещи партии.

Отново държавно управление на малцинството

" Фина Фойл " може да опита да управлява държавно управление на малцинството, сходно на това на Варадкар, разчитайки на " Фина Гейл " за поддръжка за обособените случаи. Но с по-малък брой комбинирани места, двете партии обявиха, че тази алтернатива в този момент наподобява малко евентуална.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР