Иреен Вюст взе своя шести златен олимпийски медал вчера при

...
Иреен Вюст взе своя шести златен олимпийски медал вчера при
Коментари Харесай

Иреен Вюст и Келд Нойс на стената на славата в апартамента им в Пекин

Иреен Вюст взе своя шести златен олимпийски орден през вчерашния ден при петото си присъединяване в зимни олимпийски игри, а през днешния ден съквартирантът й в олимпийското селце - Келд Нойс също се окичи със златото на дистанцията от 1500 метра. И двамата завоюваха олимпийските си трофеи, записвайки и олимпийски връх (той, финиширайки с време 1.43,21минути и тя с 1.53,28 минути), и двамата го направиха в " кралската " дисциплинираност на бързото пързаляне с кънки на дълга писта, и двамата под управлението на даващия най-вече независимост на своите състезатели треньор в Нидерландия - Херард ван Велде, който също е олимпийски първенец от Солт Лейк Сити през 2002 година, само че в спринта на 1000 метра. 

Вюст през вчерашния ден остави без думи своя 50-годишен ментор и помощника му Мишел Мулдър, който пък е олимпийски първенец на 500 метра от игрите в Сочи през 2014 година. Иреен, както и Келд Нойс поеха риск, когато преди съвсем 2 години смениха тимовете си. Това се отнася в изключително огромна степен за Нойс, който досега трупаше триумф след триумф под управлението на Як Ори. Тогава Нойс, който досега бе повторен олимпийски първенец (на 1000 и 1500 метра), нееднократен международен първенец и собственик на международния връх на дистанцията от 1500 метра, момчето, което “Ред Бул ” намира за толкоз особено, че към този момент години наред “му дава крила ”, публично стана играч на “Рехъборх ” или тимът, който до момента постоянно е бил в ролята на най-големия съперник на Нойс на територията на Нидерландия. И думите му по този мотив бяха: “Не желая един ден да скърбя, че не съм се възползвал от възможностите в живота ”. 

Иреен Вюст и Келд Нойс към този момент са единствените нидерландци защитили олимпийските си трофеи от Пьончанг преди 4 години. Иреен има и още една такава на същата отдалеченост от игрите в Ванкувър през 2010 година. Останалите й олимпийски трофеи в самостоятелното кънки тичане са на 3000-метровата отдалеченост, където 35-годишната ветеранка в нидерландския олимпийски тим печели в Торино през 2006 година и в Сочи през 2014 година. В Сочи тя печели и злато в отборното гонене.

Ако би трябвало да се проучва и пързалянето на Вюст, и Нойс през вчерашния ден и през днешния ден, то несъмнено има доста сходства. В резюме от олимпийския първенец на 1500 от игрите във Ванкувър през 2010 година - Марк Таутърт, карането на двамата просто граничи с перфектността.

Келд Нойс през днешния ден, по образеца на Вюст, излъчваше успокоение и сигурност преди началото на конкуренцията. Той потегли отлично от старта, съвсем незабавно след стартовия спринт сложи ръцете си на гърба, което механически и тактически е доста вярно. При първата замяна на коридорите Келд се възползва отлично от опцията да покара стотина метра зад тила на противника си и притежател на бронзовия орден - Ким Мин-Сеок. След това Нойс просто продължи да кара на най-много, като единствената права, на която не държеше ръцете си на гърба, беше тази преди последния завой, което евентуално той направи за да набере още скорост преди мускулите му да са изразходвали всичките си сили. 

Магически дни за нидерландското кънки тичане са последните два дни от олимпийските игри в Пекин. За мен също са специфични, тъй като частично се усещам съпричастна към успехите на Келд Нойс, който поддържам към този момент с години в положителни и неприятни времена. Дори се надявам, че " лунната стъпка " изпълнена от него на леда по време на загрявката преди надпреварата през днешния ден бе, с цел да ми покаже, че е прочел известието, което му бях изпратила 2 часа преди старта. А то включваше за ентусиазъм един видео клипа на Ванила Айс ( " Айс, айс бейби " ) и следните думи:  " И ти можеш да завладееш Националния мразовит овал на Китай през днешния ден, както Ванила Айс постоянно владее сцената. Успех, айс, айс Кйелд!

А, в случай че се интересувате и какво е написано на стената на славата в жилището на Келд и Иреен в Пекин, то към този момент е това: " ИРЕЕН КРАЛИЦАТА ♡, ОЛИМПИЙСКА ШАМПИОНКА ♡ " (това от Кйелд Наус) " Велика си! Ти си легенда. Ти си най-голямата на всички времена. " (от Фемка Кок)



Очаква се по-късно през днешния ден да се появят и нови послания, този път в чест на Келд Нойс.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР