Иранското ръководство обеща отмъщение на САЩ, след като американски въздушен

...
Иранското ръководство обеща отмъщение на САЩ, след като американски въздушен
Коментари Харесай

Военни действия, тероризъм, кибервойна. Как Иран може да отмъсти на САЩ?

Иранското управление даде обещание възмездие на Съединени американски щати, откакто американски въздушен удар, подреден от президента Доналд Тръмп, умъртви най-могъщия боен водач на Иран Касем Солеймани.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф назова дейностите на Съединени американски щати " интернационален тероризъм ", а висшият водач Али Хаменей предизвести да чакат " сурово възмездие ".

Множество външнополитически специалисти - в това число някогашният специфичен делегат на Съединени американски щати Брет МакГурк, някогашният консултант по националната сигурност Бен Роудс и някогашният координатор на Белия дом за Близкия изток и Персийския залив Робърт Малей - интерпретираха авиационния удар като дейно оповестяване на война на Иран от страна на Тръмп.

Въпреки че Иран не може да се мери по военна мощност със Съединени американски щати, под управлението на Солеймани страната създаде необятен набор от нетрадиционни принадлежности, с които могат да причинят съществени вреди. Business Insider разгласява няколко версии по какъв начин Иран може да отвърне на удара:

Атаки на американци в Близкия изток

Според Министерството на защитата Солеймани " интензивно е разработвал проекти за нахлуване на американски дипломати и чиновници в Ирак и целия район ". В него се споделя, че въздушен удар е " решителна отбранителна акция за отбрана на американския народ в чужбина ".

Сега Иран набра повече скорост за нахлуване на американци в техния район.

" Непосредствените ограничения ще включват запазването на нашите посолства, войски и личен състав в сигурност в Ирак, Сирия, Ливан и Персийския залив ", показа в Twitter Дан Шапиро, който извършва функционалността на дипломат на Съединени американски щати в Израел от 2011 до 2017 година

Ракетни офанзиви в Израел, Саудитска Арабия или ОАЕ

Друг метод, по който Иран може да нападна Съединени американски щати, е посредством разрастване на поредност от офанзиви против американски или съюзнически войски и военни бази в Близкия изток и района на Персийския залив.

Вариантите на Иран за възмездие може да " включват вълна от ракетни офанзиви против Израел, Саудит, евентуално ОАЕ... и повече наземни офанзиви против войски и бази в района ", съобщи специалистът по противовесните дейности Дейвид Килкулън пред The ​​Daily Beast.

Кибер война, терористични офанзиви, отвличания

Иран може също по този начин да отключи офанзиви в " по-асиметричен или нетрадиционен тип за Европа, Африка, Южна Америка и/ или Съединени американски щати ", сподели още Килкулън.

Това би могло да се прояви под формата на хакерски атаки, с каквито самият Солеймани е заплашвал в предишното, както и терористични офанзиви, убийства и отвличания.

Солеймани има доста съдружници, които са подготвени да нанесат удар

Като водач на елитното звено на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, Солеймани насърчаваше дългогодишни образования на разнообразни милиции в Близкия изток.

Някои съдружници към този момент се заклеха да се борят против Съединени американски щати, с цел да отмъстят за убийството му.

Ето лист на сътрудниците на Силите на Кудс в Близкия изток:

 - Шиитските милиции в Ирак, които се борят против американските сили в страната след нахлуването им през 2003 година Тези групи включват паравоенните групи на Асаиб Ахъл ал-Хак и Катаеб Хизбула и военното крило на организацията Бадър, съгласно Асошиейтед прес.

- Базираната в Ливан милиция " Хизбула ", която Силите на Кудс помогнаха да бъде основана през 80-те години. Групата е виновна за многочислени стълкновения в района и има десетки хиляди ракети, които елементарно биха могли да нанесат удари на съдружника на Съединени американски щати Израел. Длъжностни лица от " Хизбула " също заемат висши постове в актуалното ливанско държавно управление.

- Шиитските хути въстават в Йемен, където Саудитския съюз води прокси война. През септември предходната година те поеха отговорност за набези върху петролните уреди на Саудитска Арамко в кралството. Саудитска Арабия и Съединени американски щати упрекнаха Иран за офанзивите, които Иран отхвърли.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала даде обещание в тирада сутринта в петък да " продължи по пътя " на Солеймани и прикани бойци по целия свят да санкционират тези, които стоят зад атентата.

" Изпълнението на съответното наказване на тези незаконни убийци... ще бъде отговорност и задача на всички борци за опозиция по целия свят ", сподели Насрала, съгласно The ​​Daily Telegraph.

Абу Махди ал Мухандис, водачът на Катаеб Хизбула, също беше погубен при удара против Солеймани.

Американският удар върху Солеймани пристигна дни откакто групата атакува посолството на Съединени американски щати в Багдад. Това единствено по себе си беше възмездие за американските въздушни удари в Ирак и Сирия, които убиха 25 членове на Катаеб Хизбула в неделя.

С други думи, даже в случай че личните военни на Иран не могат сами да се борят със Съединени американски щати, това може да е апел за многочислените районни сътрудници.

" Стратегическите последствия могат да продължат месеци или години ", написа в Twitter Шапиро, някогашният американски дипломат в Израел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР