Иран тотално реформира националната си валута като промени името й

...
Иран тотално реформира националната си валута като промени името й
Коментари Харесай

Иран смени името на националната валута

Иран тотално реформира националната си валута като промени името й от " риал " на " туман " и я деноминира с четири нули.  " Туман " в действителност е общоприетата и всеобщо употребена от много време в всекидневието дума, " риалът " на процедура в никакъв случай не е съществувал в живота на хората и има единствено публично предопределение, съобщи  иранският президент Хасан Рухани, съобщи ТАСС. 
В писмен тип иранците употребяват думата риал, само че в говоримия език употребяват единствено думата " туман ". Това поражда комплициране и забележителен брой банкови неточности, добави той.  
Рухани няма опасения, че новото име ще се отрази по някакъв метод на икономическия напредък или инфлацията. Заедно с преименуването иранският парламент гласоподава и деноминацията на валутата, съгласно която 1 туман към този момент ще се равнява на 10 хиляди риала.

Реформирането на валутата ще трае две години, през които ще се прави последователно замяната на сегашната валута, а едновременната циркулация на риали и тумани ще продължи към три години.

Туманът е бил в обращение в Персия (предишното име на Иран) до 1932 година, когато е сменен от риала, който е изписан върху всички банкноти досега. Риалът попада като название върху етикетите в магазините и в формалните банкови документи, само че в всекидневието си популацията продължава да назовава валутата си туман. Очаква се противоположната замяна да опрости плановете и да вкара обединен паричен стандарт за институции и населени 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР