Иран премахна своята морална полиция след повече от два месеца

...
Иран премахна своята морална полиция след повече от два месеца
Коментари Харесай

Иран премахна нравствената полиция, но дали ще спрат протестите

Иран отстрани своята морална полиция след повече от два месеца на митинги, провокирани от гибелта на Махса Амини след арест за хипотетично нарушение на прецизния женски дрескод в страната, оповестиха локалните медии в неделя. Междувременно обаче бяха оповестени нови общонационални митинги, а опозиционни представители оповестиха и за подготвяни стачки.

„ Моралната полиция няма нищо общо със правосъдната система и беше отстранена “, сподели основният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, представен от осведомителната организация. Неговият коментар пристигна на религиозна конференция, където той отговори на участник, който попита " за какво моралната полиция се затваря ", се споделя в отчета, представен от.

Съобщението за премахването на моралната полиция пристигна ден откакто Монтазери сподели, че " и Народното събрание, и правосъдната система работят " по въпроса дали законът, изискващ дамите да покриват главите си, би трябвало да бъде изменен.

След като хиджабът стана наложителен през 1983 година ролята на чиновниците на моралната полиция постоянно е била спорна даже измежду претендентите, които се борят за президентския пост. Нормите за облекло последователно се трансформираха, изключително при някогашния сдържан президент Хасан Рухани, когато стана всекидневно да се виждат дами в тесни дънки с необятни, цветни забрадки.

Но през юли тази година неговият правоприемник, ултраконсервативният Раизи, прикани за активизиране на " всички държавни институции за използване на закона за забрадките ".Раиси по това време упрекна, че " враговете на Иран и исляма са се прицелили в културните и религиозни полезности на обществото посредством разпространяване на корупция ".

През септември Народната партия Съюз на ислямския Иран, главната реформистка партия в страната, прикани за анулация на закона за хиджаба. Партията, основана от родственици на някогашния президент-реформатор Мохамад Хатами, упорства управляващите " да приготвят правните детайли, проправящи пътя за анулацията на закона за наложителното носене на хиджаб ".

От началото на митингите в Иран са убити 470 стачкуващи, измежду които и 64 деца, по данни на правозащитни организации, оповестява. Има и починали чиновници на реда, като данните за броя им е спорен: сред 60 и 300 души. Протестите провокираха и вълна от арести – дотук управляващите са задържали хиляди стачкуващи, измежду които студенти, публицисти, спортисти, хора на изкуството и други общественици. Някои от тях към този момент имат издадени смъртни присъди, постановени от така наречените революционни съдилища.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР