Иран предупреди Израел за по-мащабна атака, ако отмъсти на неговото

...
Иран предупреди Израел за по-мащабна атака, ако отмъсти на неговото
Коментари Харесай

Иран отправи нова заплаха към САЩ

Иран предизвести Израел за по-мащабна офанзива, в случай че отмъсти на неговото нахлуване с дронове и ракети, а по-късно добави, че американските бази ще бъдат атакувани, в случай че Вашингтон поддържа Израел във военна интервенция против Техеран.

(Във видеото научете повече: Размина ли се, или следва война сред Израел и Иран)

Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети против Израел късно в събота, в отговор на удар от 1 април, за който Израел значително упреква Израел, против постройка на иранско консулство в Дамаск, Сирия, при който починаха 12 души, в това число двама висши ирански генерали.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че силите на Съединени американски щати са помогнали на Израел да смъкна „ съвсем всички “ безпилотни самолети и ракети. Той сподели, че ще свика среща на съдружниците в неделя, " с цел да координират обединен дипломатически отговор на наглото нахлуване на Иран ".

Генерал-майор Мохамад Хосейн Багери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, сподели пред държавната телевизия, че отговорът на Иран " ще бъде доста по-голям от военната акция довечера, в случай че Израел отвърне на Иран ".

Багери сподели, че Техеран е съобщил на Съединени американски щати посредством швейцарското посолство, което се занимава с ползите на Съединени американски щати в Иран при липса на дипломатически връзки, че всяка поддръжка за израелско възмездие против Иран ще докара до атакуване на районни бази на Съединени американски щати.

„ Ако Съединени американски щати вземат участие в идващите нападателни дейности на [Израел] посредством базите, които имат в района на [Близкия изток] или военните уреди, които имат в района, и тази информация се удостовери за нас, техните бази в района няма да бъдете в сигурност ", сподели той.

Иранският президент Ебрахим Раиси сподели, че страната е дала на Израел " паметен урок " , съгласно държавната осведомителна организация ИРНА. Той също по този начин предизвести, че „ всяка нова случка против ползите на Иран ще бъде посрещната с корав и съжаляващ отговор “.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян съобщи, че страната му няма желание да продължава военната интервенция против Израел.

Той назова офанзивата „ практикуване на правото на законна отбрана “ в обява в X, някогашен Twitter, добавяйки, че тя демонстрира виновния метод на Иран към „ районния и интернационалния мир и сигурност “.

Той добави: „ В този миг Ислямска република Иран няма желание да продължи отбранителните интервенции, само че в случай че е належащо, няма да се поколебае да отбрани законните си ползи против всяка нова експанзия. “

На среща с задгранични посланици в неделя Амир-Абдолахиан сподели, че Иран не се стреми да нападна сили или бази на Съединени американски щати , съгласно осведомителна организация Tasnim.

Но той сподели, че страните, в които се намират американски бази, са били предизвестени, че в случай че тяхното въздушно пространство или територии бъдат употребявани от Съединени американски щати за поддръжка на израелските военни дейности, тези бази ще бъдат атакувани.

„ Ние подчертахме, че в никакъв случай не сме приветствали ескалацията на напрежението в района “, сподели той.

„ Днес казахме на Белия дом, че нашата интервенция е лимитирана и има за цел да накаже (ционисткия) режим. “ , прибавя той.

Иран и Израел от дълго време водят война в сянка, само че офанзивата в събота беше първият път, когато Иран предприе непосредствено военно нахлуване от личната си територия против Израел.

„ Ние прехванахме. Ние блокирахме. Заедно ще победим “, написа израелският министър председател Бенямин Нетаняху на X, само че остава неразбираемо по какъв начин Израел ще отговори.

Това идва в миг, когато напрежението в района доближи най-високата си точка, откогато Израел стартира войната си против " Хамас " в линията Газа преди шест месеца, след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души в Израел и 250 бяха взети за заложници. Оттогава офанзивата на Израел в Газа е умъртвила повече от 33 000 палестинци, заяви Асошиейтед прес, базирайки се на локални здравни чиновници.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР