Иран отказва да предоговаря ядреното споразумение от 2015 г. и

...
Иран отказва да предоговаря ядреното споразумение от 2015 г. и
Коментари Харесай

Иран отказва да предоговаря ядреното споразумение от 2015 г


Иран отхвърля да предоговаря нуклеарното съглашение от 2015 година и ще реагира „ уверено “, в случай че Доналд Тръмп го денонсира, предизвести иранският президент Хасан Рохани пред Организация на обединените нации. „ Ние не сме излъгали никого “ при използването на съглашението, само че Техеран ще реагира уверено на всяко нарушаване на текста, сподели Рохани. Той сподели, че ще е „ тъпо “, в случай че съглашението бъде унищожено от „ новите бандити в интернационалната политика “, имайки поради Съединени американски щати, които заплашват да излязат от контракта.

Във вторник американският президент нападна Иран от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации, наричайки страната „ бандитска страна “ и „ корумпирана тирания “. Тази вечер държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън и неговият ирански сътрудник Мохамед Джавад Зариф се срещнаха за пръв път от промяната на американската администрация през януари. Нито един от двамата участници в срещата не отговори на журналистическите въпроси.

До средата на октомври американският президент би трябвало да удостовери пред Конгреса, че Техеран съблюдава своите задължения, с което се подсигурява мирния темперамент на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД). Ако това не стане, се открива път за налагане още веднъж на наказания против Иран, което би довело до съществено напрежение.

Президентът милиардер към този момент увери, че е взел решение, само че без да разкрива какво е то. Според непрекъснатия представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли „ това, което е ясно, е че той не е благополучен от това решение “.

Възможността от денонсиране на съглашението тревожи останалите страни, подписали съглашението: Франция, Англия, Русия, Китай и Германия.

„ Ние настояваме непрестанно пред Съединени американски щати да не го прекъсват. Трябва да кажа, че възможностите за това са може би 50/50 “, сподели английският министър на външните работи Борис Джонсън пред вестник „ Гардиън “.

„ Споразумението е образец за метода, по който да се позволява интернационална рецесия посредством политика и дипломация “, акцентира от своя страна китайската дипломация. Извън поддръжката на Израел, Съединени американски щати са изолирани в позицията си. Международната организация за атомна сила /МААЕ/ удостоверява спазването на уговорките от иранска страна от сключването на съглашението от юли 2015 година

„ СВПД принадлежи на интернационалната общественост, а не на една или две страни “, посочи Рохани пред Организация на обединените нации. Така той повтори съвсем буквално думите на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

В същото време обаче френският президент Еманюел Макрон направи изявление, че нуклеарното съглашение, подписано през 2015 година с Иран, не е задоволително с оглед „ развиването на обстановката “ и „ усилването на натиска от страна на Иран в района “.

„ Имаме потребност от съглашението от 2015 година Дали това съглашение е задоволително? Не, не е, като се има поради развиването на обстановката в района и засилващия се напън на Иран в района “, сподели той пред публицисти. „ Френският президент цитира и „ засилената интензивност на Иран “ във връзка с балистичните ракети и акцентира нуждата да бъдат успокоени страните в района и Съединени американски щати “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР