Иран на страната на фона на продължаващи санкции, наложени през

...
Иран на страната на фона на продължаващи санкции, наложени през
Коментари Харесай

Сейед Мохаммад Джавад Расули: Иран се стреми да премахне санкциите, но не на всяка цена

Иран на страната на фона на продължаващи наказания, наложени през 2018 година на Техеран след излизането на Съединените щати от съглашението за нуклеарната стратегия и на продължаващи и сега диалози за възкръсване на действието на документа.
Анализатори са безапелационни, че пред новия държавен глава ще има редица провокации, главните от които са анулация на наложените наказания, от които ще зависи и по-нататъшното развиване на стопанската система на Иран, смяна във външната политика и, не на последно място, предприемане на дейности за преодоляване на епидемията от ковид в страната.

Избирателна секция за президентския избор в Иран е разкрита и у нас.  

В изявление за Българското национално радио посланикът на Иран в София - Негово превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули изрази мнение, че пътят за справяне с икономическите проблеми сега минава през анулация на глобите и през по-активна работа по възобновяване и привличане на задгранични вложения.

Премахването на глобите, които доста затрудняват страната и осъществяване на външна политика, насочена към развиването и подсилване на връзките със съседите, може би ще е измежду най-важните външнополитически цели на новия президент, акцентира иранският посланик.

„ Всички избори са считани за значим стадий в развиването на обществата. Ислямска република Иран е страна, основана на избори. И един от главните правила на политическата система, за основаването на която нашият народ гласоподава с 98,2% след успеха на Ислямската гражданска война, е републиката и значимата роля на хората в ръководството на страната. През четирите десетилетия от основаването на Ислямската република, в Иран са извършени 40 избора . Конституцията на страната ни дава право на хората да имат съществена роля в избора на всички съществени детайли на своята страна “, акцентира Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

По думите му най-важният приоритет са икономическите проблеми и провокациите пред страната.

„ Неща, които са резултат от наложените и продължаващи наказания, които потискат стопанската система ни . Икономиката е основен бранш и за това е значимо да се работи за намиране на метод за унищожаване на рестриктивните мерки от една страна и от друга - за реформиране на структурата и икономическото ръководство и разчитане на вътрешните благоприятни условия на Иран. “

В предизборната акция се открои и тематиката за привличане на задгранични вложения. Възможно ли е това да се направи скоро, с цел да се съживи стопанската система на страната?

„ Иран е страна с доста благоприятни условия и потенциал за привличане на непознат капитал. Това се потвърди и след Съвместния изчерпателен проект за деяние във връзка с нуклеарната стратегия на Иран. С повдигането на забележителна част от глобите след влизането в действие на проекта, доста компании показаха интерес да влагат в Иран. Последвалото обаче по-късно едностранно отдръпване от документа от страна на Съединените щати и връщането и усилването на глобите понижиха или прекъснаха активността на доста задгранични вложители. За тях 80-милионният пазар на Иран и към 400-милионният на съседите, богатите естествени запаси и евтината работна ръка са положителни тласъци за насърчаване на бизнес в страната ни . С подписването на стратегическия контракт сред Иран и Китай се чакат към 400 милиарда $ китайски вложения за интервал от 20 години , само че иранският пазар има капацитет да притегли повече капитал “, безапелационен е Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Запитан ще окажат ли въздействие върху идните избори почналите към този момент дейности по договарянията за нуклеарната стратегия и вероятно намаляване на глобите против Иран, дипломат Расули съобщи:

„ Позицията на Ислямска република Иран във връзка с съглашението за нуклеарната стратегия е напълно ясна и безапелационна и всички длъжностни лица в страната, всички кандидат-президенти са на едно мнение по този въпрос. Иран не се отдръпна от документа след решението за това на Съединените щати и в продължение на година води политика на стратегическо самообладание , след което понижи уговорките си на няколко стадия. С идването на власт на новия американски президент Джо Байдън в международната общественост нараства вярата за възобновление на Съвместния изчерпателен проект за деяние във връзка с нуклеарната стратегия на Иран. Предстои да забележим дали ще има анулация на глобите и дали ще получим гаранции, че такива няма да бъдат прилагани още веднъж . Не може да се чака Иран да продължи да извършва отговорностите си по документа, до момента в който е под едностранни наказания. Ние се стремим да премахнем рестриктивните мерки, само че не непременно . “

Неотдавна Върховният лидер на Иран Али Хаменей разяснява, че чака от международните сили, ангажирани с договарянията дейности, а не обещания. В какво би трябвало да се показват дейностите?

„ Очакваните дейности от тях са напълно ясни. Не чакаме нищо повече от поетите задължения от Съединените щати и европейските страни в Съвместния изчерпателен проект за деяние, а точно - цялостно придържане към неговите параметри и дейно повдигане на всички наказания, наложени на Иран. “

Кои са значимите задания от първостепенно значение във вътрешнополитически проект, с чието решение бъдещият президент ще би трябвало да се заеме след вдишване на поста?

„ Най-важният вътрешен приоритет на новия президент е да се рационализират икономическите каузи и да се обезвреждат резултатите от глобите. Трябва да се употребяват вътрешният потенциал и благоприятни условия, с цел да се ограничи инфлацията и да се усъвършенства бизнес средата. Овластяването на частния бранш е една от ограниченията, които могат да бъдат сложени на дневен ред . “
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР