Иран изстреля в събота десетки безпилотни летателниапарати срещуИзраел в нападение,

...
Иран изстреля в събота десетки безпилотни летателниапарати срещуИзраел в нападение,
Коментари Харесай

„Оста на съпротивата“: Какво представлява регионалната въоръжена мрежа на Иран

Иран изстреля в събота десетки безпилотни летателни апарати против Израел в нахлуване , което може да провокира сериозна ескалация сред дългогодишните районни врагове. Техеран се беше заканил да отмъсти на Израел за въздушния удар против консулството му в Дамаск, осъществен на 1 април, което ускори опасенията по отношение на опцията за по-нататъшна ескалация на спора в Близкия Изток, написа Ройтерс. 

Досега Иран не е играл директна роля в спора , който се популяризира в района в продължение на повече от шест месеца от началото на войната в линията Газа , като в същото време поддържа групировки, взели директно присъединяване в него, които нападат Израел, американските ползи и нарушават корабоплаването в Червено море.  
 Българска телеграфна агенция
Създадените в продължение на години или даже десетилетия с поддръжката на Иран групировки дефинират себе си като " Оста на съпротивата " против Израел и въздействието на Съединени американски щати в района. 

Оста включва освен „ Хамас “, палестинската формация, която разпали сегашния спор в Близкия Изток, като атакува Израел на 7 октомври, само че и придвижването „ Хизбула “ в Ливан, придвижването „ Ансар Аллах “ (хусите) в Йемен, както и редица разнообразни шиитски въоръжени групи в Ирак и Сирия.  

През четирите десетилетия след Ислямската гражданска война (1979 г.) Иран образува и поддържа все по-голям брой съюзнически бойни сили в разнообразни елементи на Близкия Изток. Иранските елитни сили " Кудс ", част от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР), дават отговор за интервенциите зад граница и служат като съществена точка за контакт с въоръжените групировки, като също по този начин им дават образование, оръжия и средства за поощряване на иранските районни цели, означи основаният в Съединени американски щати мозъчен концерн Council on Foreign Relations.
 Българска телеграфна агенция
„ ХИЗБУЛА “ В ЛИВАН 

„ Хизбула “ ( " Партията на Бог " ), е основана от Иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) през 1982 година за да се бори против израелските сили, които нахлуват в Ливан през същата година. Тежковъоръжената формация, която е и авторитетен състезател на политическата сцена, споделя иранската шиитска ислямистка идеология и е считана даже за по-влиятелна от ливанската страна. 

„ Хизбула “ служи като модел за други подкрепяни от Иран групировки в района, някои от които тя поучава или образова. Съединените щати и други държавни управления, в това число съюзените с Вашингтон арабски страни от Персийския залив, включват „ Хизбула “ в листата на терористичните организации. 

От началото на октомври групировката прави съвсем ежедневни набези против израелски цели по ливанско-израелската граница, което провокира най-тежката замяна на огън сред двете страни от пълномащабната Израелско-ливанска война през 2006 година насам, отбелязва Ройтерс. 

„ Хизбула “ твърди, че нападенията ѝ са помогнали за разпокъсването на части от израелската войска, като в същото време са довели до изселването на десетки хиляди израелци, които бяха принудени да изоставен домовете си наоколо до границата. Израелските въздушни и артилерийски удари принудиха и десетки хиляди ливанци да избягат. 

Според израелски източници по сигурността от 7 октомври насам Израел е умъртвил към 240 бойци на „ Хизбула “, включително няколко висши командири в Ливан, в допълнение към още 30 души, убити при израелски удари в Сирия. Общо взето, това е равно на загубите на „ Хизбула “ във войната от 2006 година, написа „ Ройтерс “. 
„ ХАМАС “ 

Палестинската формация „ Хамас “, оповестена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз, има комплицирани връзки с Иран, написа „ Радио Свободна Европа “. 

Основана през 1987 година по време на Първата интифада (палестинско въстание), „ Хамас “ е отклонение на палестинското поделение на „ Мюсюлмански братя “ - ислямистка сунитска политическа организация, учредена в Египет през 20-те години на предишния век.

Политическият началник на „ Хамас “ е Исмаил Хания, който живее в Катар. Военното крило на организацията, Бригадите " Изедин ал Касам ", се командва от Яхия Синуар, за който се счита, че се намира в линията Газа. Според разнообразни източници „ Хамас “ разполага с към 20 000 бойци. 

В продължение на години Иран е предоставял лимитирана материална поддръжка на „ Хамас “. Техеран усилва финансовата и военната си поддръжка за палестинската формация, откакто „ Хамас “ получава властта в линията Газа през 2007 година.

Техеран обаче понижава поддръжката си за „ Хамас “ след съществени различия във връзка с гражданската война в Сирия. Когато спорът избухва през 2011 година, Иран поддържа държавното управление на президента Башар Асад. „ Хамас “ обаче застава зад бунтовниците, които се пробват да смъкват Асад от власт. 

Въпреки това специалисти настояват, че страните към този момент са преодолели разликите си, защото в последна сметка се стремят към една и съща цел: унищожаването на Израел, отбелязва „ Радио Свободна Европа “. 

След като през октомври бойците на „ Хамас “ направиха трансгранично нахлуване против Израел, при което починаха към 1200 души, най-вече цивилни, а над 250 бяха взети за заложници, Иран изрично се разграничи от изказванията, че е взел участие в планирането му.

Сейед Али Алави, учител по Близкоизточни и ирански проучвания в Лондонския университет за ориенталски и африкански проучвания (SOAS), съобщи, че поддръжката на Иран за „ Хамас “ значително се „ лимитира до реторична и морална поддръжка и лимитирана финансова помощ “. Той съобщи, че Катар и Турция, главните съдружници на „ Хамас “, са дали доста по-голяма финансова помощ на палестинската формация.  
 Българска телеграфна агенция
„ ПАЛЕСТИНСКИ ИСЛЯМСКИ ДЖИХАД “

С към 1000 членове „ Палестинският ислямски джихад “ е по-малката от двете съществени войнствени групи, основани в линията Газа, само че в същото време и по-близката до Иран. 

Основана в началото като поделение на „ Мюсюлмански братя “ през 1981 година, основаването на сунитската въоръжена група е въодушевено от Ислямската гражданска война в Иран две години по-рано. Като се има поради упоритостта на Техеран да откри въздействие в окупираните палестински територии, Иран дава на групировката забележителна финансова поддръжка и оръжия, настояват специалисти.

„ Палестински ислямски джихад “, ръководена от Зияд ан Нахала, е оповестена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз, отбелязва „ Радио Свободна Европа “.      
 Българска телеграфна агенция
ЙЕМЕНСКИТЕ ХУСИ 

Движението на хусите открива надзор над огромни елементи от Йемен по време на гражданската война, почнала през 2014 година, когато завзема столицата Сана и смъква държавното управление, подкрепяно от Саудитска Арабия - водещата сунитска мюсюлманска мощ в района и главен противник на Иран за районно въздействие. Хусите принадлежат към заидското течение на шиитския ислям и от дълги години поддържат другарски връзки с Иран, отбелязва Ройтерс. 

Войната в Йемен ги вкара в спор със Саудитска Арабия и нейните съдружници от Персийския залив, които, опасявайки се от разширяващото се въздействие на Иран, се намесиха във войната през 2015 година в поддръжка на сваленото държавно управление. През последните години Саудитска Арабия поддържа дипломатическите старания за преустановяване на войната, като през септември предходната година одобри договарящи от хусите в столицата Рияд. 

На 31 октомври хусите оповестиха, че са взели страна в спора в линията Газа, като са изстреляли безпилотни самолети и ракети към Израел. 

През ноември хусите разшириха ролята си в спора, като започнаха целенасочени офанзиви против корабоплаването в южната част на Червено море, заявявайки, че цел на нападенията им са кораби, принадлежащи на израелски компании, плаващи под израелски байрак или насочващи се към израелски пристанища – макар че за някои от атакуваните кораби не е известно да са били свързани с Израел, написа Ройтерс. 

Атаките против комерсиалното мореплаване накараха през януари Съединени американски щати и Англия да стартират да нанасят въздушни удари против обекти на хусите в Йемен. Тогава хусите оповестиха, че всички американски и английски кораби и военни кораби, участващи в " експанзията ", ще бъдат цели за техните удари.

Нападенията нарушиха интернационалната търговия по най-краткия морски път сред Европа и Азия, което накара някои компании да пренасочат корабите си. 
Съединени американски щати считат, че КГИР е оказал помощ при планирането и осъществяването на ракетните набези и офанзивите с дронове на хусите – изказване, което Иран изцяло отхвърля. 

Източници на Ройтерс оповестиха през януари, че командири от КГИР и „ Хизбула “ са на място в Йемен и оказват помощ за насочването и контрола на офанзивите против корабоплаването в Червено море. Хусите отхвърлят каквото и да е било  участие от страна на „ Хизбула “ или Иран в осъществяването на ударите. 

В отговор на нападенията против корабоплаването Съединени американски щати върнаха придвижването на йеменските хуси в листата си с терористични групи. 

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори против хусите, упреква Иран, че въоръжава, образова и финансира групировката. От своя страна хусите отхвърлят да са част от мрежата от фракции (прокси милиции) на Иран. 
 Българска телеграфна агенция
ИСЛЯМСКАТА СЪПРОТИВА В ИРАК 

Шиитските групировки, свързани с Иран, се трансфораха в мощни играчи в Ирак след началото на ръководената от Съединени американски щати инвазия през 2003 година, създавайки милиции с десетки хиляди бойци, отбелязва Ройтерс. 

Групата от шиитски ислямистки въоръжени фракции, наречена “Ислямска опозиция в Ирак ”, стартира да прави офанзиви против американските сили, ситуирани в Ирак и Сирия, през октомври, като съобщи, че има за цел да отговори на израелските офанзиви против палестинците в Газа и да се опълчи на американските сили, ситуирани в Ирак и района.  

Нападенията стопираха, откакто на 28 януари при удар с дрон бяха убити трима американски бойци в Йордания, което провокира тежки ответни въздушни удари на Съединени американски щати по свързани с Иран цели в Сирия и Ирак.  

През февруари Ройтерс заяви, че ръководителят на елитните сили " Кудс " към Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) е наредил на милициите да преустановят нападенията и да се покрият, с цел да избегнат американски удари по техни висши командири, разрушаването на основна инфраструктура или даже директно възмездие против Иран. 

На 1 април " Ислямската опозиция в Ирак " пое отговорност за въздушно нахлуване против курортния град Ейлат в Израел. 

Шиитските въоръжени групи, които се борят в състава на „ Хашд аш Шааби “ (Народни мобилизационни сили), играят водеща роля в Ирак в битката с радикалната сунитска ислямистка формация " Ислямска страна ", която контролираше обширни територии в Ирак и Сирия сред 2013 и 2017 година. 

Въпреки че членовете на тези шиитски въоръжени групи получават заплати от страната и механически са под управлението на министър-председателя на Ирак, те постоянно работят отвън командната верига на иракската войска. 

Групите, които направиха нападенията на 28 януари против американските сили, включват „ Катаиб Хизбула “ (или Бригадите „ Хизбула “) и групата " Нуджаба " – двете са част от „ Хашд аш Шааби “ и са тясно свързани с иранската Революционна армия. Арсеналът им включва безпилотни летателни апарати с експлозиви, ракети и балистични ракети. Групите са оповестени за терористични организации от Съединени американски щати. 

СИРИЯ 

Освен Иран, Сирия е единствената страна, която е част от „ Оста на съпротивата “. 

" Отношенията сред Иран и режима на президента Башар Асад в Сирия са стратегически съюз, в който въздействието на Иран е доста, само че не безусловно, което демонстрира баланс сред взаимозависимост и партньорство ", съобщи пред „ Радио Свободна Европа “ Хамидреза Зизи, теоретичен помощник в Германският институт за интернационалните връзки и въпроси на сигурността. 

Дългогодишният съюз стартира още от поддръжката на Дамаск за Техеран по време на опустошителната Ирано-иракска война (1980-1988 г.). 
Когато ръководството на Асад бе сложено под въпрос по време на Гражданската война в Сирия, иранската Революционна армия се включи през 2013 година в спора, с цел да подсигурява, че той ще се задържи на власт. 

Експерти считат, че все още на територията на Сирия се намират стотици командири и офицери от КГИР, които Иран дефинира като " военни съветници ". Техеран е построил и огромна мрежа от милиции в Сирия, формирана най-вече от афганистански и пакистански бойци, отбелязва „ Радио Свободна Европа “. 

Хамидреза Азизи съобщи, че точно тези милиции са дали на Иран " надълбоко въздействие върху делата на страната ", макар че това не съставлява директен надзор над цялостната власт върху Сирия. " Режимът на Асад резервира стратегическата си самостоятелност, като взема решения, които обслужват неговите национални ползи и тези на съдружниците му ", сподели той. 

Бригадата „ Фатимиюн “, формирана от афганистански бойци, и Бригадата „ Зайнабиюн “, формирана от пакистански бойци, съставляват по-голямата част от прокси милициите на Иран в Сирия, прецизира „ Радио Свободна Европа “. 

„ По създание те са подразделения на КГИР и се намират под техен директен надзор “, съобщи Грегъри Брю, анализатор на Иран в основаната в Ню Йорк консултантска компания за политически риск „ Eurasia Group “. 

Афганистанските и пакистанските милиции играят основна роля в битката с бунтовническите групи, противопоставящи се на режима на Асад по време на гражданската война. Има сведения, че Иран освен е дал поданство на афганистанските бойци и техните фамилии, само че и е улеснил приемането и на сирийско поданство, написа „ Радио Свободна Европа “. 

Смята се, че Бригадата " Фатимиюн ", по-голямата от двете прокси милиции, разполага с няколко хиляди бойци на територията на Сирия, а Бригадата „ Зайнабиюн “ – с по-малко от 1000 бойци. 

Въпреки, че е част от " Оста на съпротивата ", сирийското държавно управление на Асад не играе директна роля в сегашния спор в линията Газа. Въпреки това сирийската територия е сцена на ескалиращо напрежение, отбелязва Ройтерс. 

Това включва неотдавнашните набези на подкрепяни от Иран милиции против американски сили на изток, израелските въздушни удари в Сирия против ирански боен личен състав и членове на „ Хизбула “, както замяна на огън сред окупираните от Израел Голански възвишения и Югозападна Сирия. 

Сирийското държавно управление от десетилетия е непосредствен съдружник на Иран. Както Техеран, по този начин и Дамаск, настояват, че иранските сили, ситуирани в Сирия, имат консултативна роля по покана на държавното управление. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР