Иран има техническите възможности да създаде атомно оръжие, заяви висш

...
Иран има техническите възможности да създаде атомно оръжие, заяви висш
Коментари Харесай

Съветник на аятолах Хаменей: Технически Иран може да направи ядрено оръжие, но няма такова решение

Иран има техническите благоприятни условия да сътвори атомно оръжие, съобщи върховен консултант на висшия водач на страната аятолах Али Хаменей. " Вече обогатяваме уран до 60 %, тъй че елементарно можем да произведем и 90 %, само че решение за основаване на бомба не сме взели ", сподели Камал Харази в изявление за телевизия " Ал Джазира ", представено от БНР.

Харази добави още, че Техеран в никакъв случай няма да договаря за ракетната си стратегия и районната си политика.

Коментарът идва броени дни откакто американският президент Джо Байдън подписа в Йерусалим декларация, в която разгласи, че Съединените щати ще употребяват цялата си мощност, с цел да не разрешат на Иран да се снабди с атомно оръжие.

Харази изясни, че Техеран не може да одобри американските условия за обновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година, защото не е получил гаранции против повторното му нарушение от страна на Вашингтон.

Съвместният изчерпателен проект за деяние, който постановяваше предел върху нуклеарната активност на иранците, бе денонсиран през 2018 година от предходния американския президент Доналд Тръмп. Денонсирането бе последвано от тежки стопански наказания против Техеран и отдръпване на европейските вложители.

Иран отхвърляше да желае да се снабди с нуклеарно оръжие и твърди, че обогатяването на урана е за цивилни цели. Косвени договаряния сред Иран и американския президент Джо Байдън, целящи връщането към пакта, са в застой от март.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР