Иран и Русия като двама съседи и участници в нововъзникващия

...
Иран и Русия като двама съседи и участници в нововъзникващия
Коментари Харесай

Посланикът на Иран Н. Пр. г-н Сейед Расули: Установена е ролята на чуждестранни фактори в организирането на бунтовете и безредиците

Иран и Русия като двама съседи и участници в нововъзникващия се международен ред имат взаимно съдействие. Силата на Иран и неговият прогрес накараха Съединени американски щати да се тревожи доста, че Иран ще бъде показан пред света като модел и образец за подражателство, споделя господин Сейед Расули. Интервю на Оля Ал-Ахмед

Ваше Превъзходителство, твърдите, че " митингите, прераснали в вълнения, са провокирани от външни сили ". Кои по тъкмо? Бихте ли конкретизирал?

- Според подробните и точни отчети на иранските служби за сигурност и разузнаване е открито, че нужните условия, подготовката както и значима част от интервенциите по осъществяването на неотдавнашните вълнения са планувани от непознати шпионски служби под формата на пакет и изпълнени по разнообразни способи в страната чрез групировки и мрежи, свързани с тях. По-конкретно можем да споменем за такива от Съединени американски щати, Саудитска Арабия, израелския режим и някои европейски страни, в това число Франция, Германия и Обединеното кралство.

Иранското държавно управление загатна за присъединяване на чужденци в протестите. Има ли някакво доказателство за това изказване?

- Има доста неоспорими доказателства и документи в тази област и както споделих в отговора на предходния въпрос, за нас е открита ролята на задграничните фактори в организирането на протестите и безредиците. Въз основа на изцяло достоверна информация американското разузнаване (ЦРУ) в съдействие с разследващите служби на израелския режим, Саудитска Арабия, Англия, Франция и Германия е направила обстойно обмисляне на три стадия изразяващи се в - преди, по време и след безредиците.

В интервала преди хаоса са осъществени дейности, изразяващи се в поддръжка на терористични и сепаратистки групи под разнообразни форми за основаване на съюзи и обединения, сред тях и оборудването им с разнообразни типове оръжия и съоръжение, в това число терористичната формация МКО, която умъртви 17 хиляди души от Иран, и кюрдските групи, основаване на мрежи и инфилтриране в обществените браншове на Иран за отклонение от настояванията на хората, подбудителство на публично неодобрение и предизвикателство на рецесия на неефективност, осъществяване на курсове за образование по хибридна война и мека подривна активност, образуване на мрежата от незаконните банди и мафиоти, инжектиране на пари и въоръжаването им с огнестрелни оръжия и други типове съоръжение за предизвикателство на протести и принуждение против хора, основаване на синдикати и опит за въздействие върху класи като учители, служащи и възпитаници, усилване на политиката на оптимален напън за усилване на недоволството.

По време на безредиците са осъществени дейности в посока потребление на потенциала на терористичните и сепаратистки групировки и оборудването им, представляващо разнообразни оръжия и съоръжение, да вземем за пример наличието на екип от Централно разузнавателно управление на САЩ в централата на сепаратистката група, известна като Демократическата партия на Кюрдистан в Ербил, Иракски Кюрдистан, и организирането им да играят дейна роля в безредиците. В тази връзка са арестувани огромен брой детайли, свързани с терористични и сепаратистки групировки на мястото на интервенцията, а в западните граници на Иран са хванати и иззети няколко огромни колета контрабандно оръжие, експлозиви и огромни количества запалителни субстанции, предопределени за потребление от бунтовниците в страната.

В тази връзка неотдавна Джон Болтън, някогашният консултант по националната сигурност на Съединените щати, призна, че е доставял оръжия на бунтовниците през Иракски Кюрдистан.

В допълнение към горното можем да споменем и за стартираната медийна война против Иран посредством потребление на сателитни персоезични канали, както и за специфичния бюджет, избран за кибер пространството по време на хаоса (около 53 милиона долара), стотиците хиляди подправени потребителски сметки основани на персийски език, които прибягвайки към подправени вести и преувеличавайки проблемите и подценявайки достиженията на страната, непохватно създават милиони подвеждащи известия и медийно наличие, за да заблудят публиката, хакерските атаки против държавни системи, предоставящи публични услуги, за да причинят стеснение и неодобрение на хората.

В стадия след хаоса дейностите им са в посока подсилване на злонамерените принадлежности в киберпространството, поддържане на деструктивния звук на персоезичните медиите, основани в Съединени американски щати и Англия, подстрекателство и тласкане на работещите в разнообразни промишлености към протестни дейности, слагане на специфичен акцент върху убиването, ​​затварянето на учебни заведения, университети, бизнеса, пазарите и...

Как ще коментирате продължаващите демонстрации, които бяха предизвикани от гибелта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана за неспазване на строгите правила за обличане?

- След трагичната гибел на младото иранско момиче бяха извършени мирни събирания и манифестации, които демонстрираха иранския дух на добротата, солидарността и съчувствието към младите им сънародници. Те също по този начин демонстрираха, че иранците в цялата страна, без значение от етническата си принадлежност и вяра, споделят тъгата и щастието на другия. Въпреки това, както загатнах, мирните събирания се трансфораха в сцена на принуждение точно заради непознатите проведени намеси, вследствие на които същите се отклониха от пътя си и се трансфораха в безпорядък.

Дали това са единствено митинги против хиджаба в Иран? Икономически, обществени и политически са аргументите, извели хората на улицата? Какви са главните претенции на протестиращите?

- Нямаше митинги против хиджаба в Иран. Първоначалните митинги се оформиха в символ на взаимност и съпричастност към гибелта на младата им сънародничка, което е естествено. Но както загатнах, с намесата и тежката организация на непознатите разследващи служби, ходът на протестния протест бе изменен и с подстрекаване, разпространение на подправени вести и преувеличаване на проблемите откритият ред в страната бе взет на прицел. Затова станахме очевидци на пораждане на безпорядък. Размерите на тези митинги са известни на иранския народ като хората се дистанцираха от бунтовниците. Максималният брой участници в протестните събирания бе към 300-400 души в огромните градове. Стотици хиляди души в разнообразни градове на страната оповестиха недоволството си от дейностите на бунтовниците и настояха държавното управление да се оправи с детайли всяващи неустановеност в страната. За страдание, западните медии не отразяват тези случаи.

Разбира се, иранския народ се намира под икономическия напън, породен от противозаконните наказания и икономическия тероризъм на американското държавно управление, а задграничните служби се пробваха, злоупотребявайки с икономическите претенции на хората, да подклаждат протести.

Вие персонално по какъв начин определяте хиджаба в Иран. Ако това е ислямски закон, смятате ли, че налагането на хиджаб е ограничаване за хора с друга религия?

- Във всяко общество, учредено на идеологията и вярванията на болшинството от хората, има поредност от общи закони и полезности, които са рамка за обществения ред. Хората в Иран имат избрани културни полезности, в това число хиджаба, който е неразделна част от идентичността на иранските дами, който има дълга история в Иран, която датира даже преди времето на приемането на исляма.

Хиджабът е чест и горделивост за иранската жена и това е преплетено в тъканта на иранското общество, а враговете на иранската нация се пробват да сведат въпроса за идентичността до политически подобен, тъй като считат, че създавайки двоякост, ще съумеят да провокират раздор в иранското общество.

Всеки в персоналното си пространство, в това число почитателите на други вероизповедания и религии, е свободен да прави каквото си желае, само че в обществената сфера рамките, регулиращи груповия ред и полезностите на болшинството от хората, би трябвало да бъдат уважавани. Всяка страна има лични закони и правила по отношение на облеклото, които може да ни харесват или не, само че законът на това общество изисква то да бъде спазван.

В Иран обаче няма стриктност във връзка с хиджаба и хората го носят както си желаят. Предлагам ви да посетите Техеран и от близко да видите какво се случва по улиците на Иран. Поясненията, които ви отпущам, няма да са ви задоволителни, тъй като западните медии разгласяват прекомерно доста подправени и изкривени вести в тази тенденция, с които изкривяват визията на хората за Иран.

Ваше Превъзходителство, ще си разреша да Ви задам един персонален въпрос с цел да стане ясно на нашите читатели какво може и какво не. Ако аз на следващия ден отпътува за Техеран ще бъда ли задържана в случай че не си покрия главата, в случай че съм с панталон и тениска по пай ръкав и ще имам ли право като публицист да напиша това, което виждам и слушам или ще ми бъде наложена цензура?

- Приет принцип е, че всеки чужденец, който отива в трета страна, би трябвало да съблюдава законите и полезностите на тази страна. Ако някой се държи срещу правните и ценностни рамки и правила, ръководещи едно общество, той сигурно ще бъде предизвестен. Що се отнася до журналистическата активност, в Иран има независимост на изразяването, даже повече от по този начин наречените западни демократични общества! Разбира се, както във всяка страна, има рамки, които би трябвало да се съблюдават. Така да вземем за пример в България подправените вести се преглеждат като подбудителство към принуждение и дейности против националната сигурност.

В предходния въпрос ви отговорих. По-добре е персонално да пътувате до Иран и от близко да видите и почувствате действителността такава каквато е и да го сравните с очернящите изказвания на враждебните западните медии, които бяха засегнати от Ислямската гражданска война. Много хора от България, пътували до Иран, загатват, че са изумени от нереалната агитация на същите тези медии и че гледната им точка след пътуването е претърпяла цялостна смяна по отношение на тази от преди пътуването.

Тъй като протестиращите в Иран са най-вече младежи, смятате ли, че иранската юноша се дистанцира от полезностите на иранската гражданска война?

- Въпреки обстоятелството, че някои западни страни, водени от Съединените щати, изразходвайки големи средства, се стремят да накарат иранската юноша да се усъмни в своите вярвания, религиозни и революционни полезности и да насърчат разпространяването на мечтаната от тях просвета, доста болшинство от младежта на сегашен Иран освен, че не се е дистанцирала от полезностите на иранската гражданска война, само че се придържат към тях с по-голяма прозорливост. Присъствието на група младежи в последните събития се дължи на изригването на техните страсти и усеща след трагичната гибел на младото момиче, което е нещо естествено, само че ролята на западните страни в злоупотребата с страстите на младежите не би трябвало да се подценява.

Как създалата се обстановка ще повлияе на по-нататъшния ход на диалозите за възкръсване на съглашението за нуклеарната стратегия на Иран и на интернационалните връзки на страната като цяло?

- Ние имаме вяра, че процесът на договаряния и разговор, обвързван със съживяването на нуклеарното съглашение, няма нищо общо с вътрешните събития в Иран и този въпрос има собствен личен път и би трябвало да се развива в същата рамка. Но американците показват спорен метод в това отношение и се стремят да злоупотребяват със обстановката. От една страна те в изявленията си настояват, че сега договарянията са отвън техния дневен ред, само че въпреки това с държанието си демонстрират, че бързат да приключат договарянията час по-скоро. През последните няколко дни бяха разменени няколко известия сред нас и американската страна като във всички тях Съединени американски щати бързаше да реализира съглашение.

Нашата оценка за посланията на американска страна даже през последните дни е, че постигането на съглашение е освен приоритет за тях, а имат и инерция в тази тенденция, само че в декларативните си позиции приказват по по-различен метод, който служи по-скоро за техните вътрешни цели и за провокиране на някои фактори вътре в Иран. Това са споровете в американското държание.

Те се стремят да окажат напън върху Иран, като злоупотребяват със съществуващите условия, с цел да получат повече точки. Няма да дадем никакви отстъпки на американската страна и ще се движим в границите на логиката и в посока на реализиране на съглашение, което зачита алените линии на Иран.

Изпълнява ли Иран отговорностите си по нуклеарната договорка?

- Ядреното съглашение бе многостранен контракт, въз основа на който всяка страна пое избрани отговорности и задължения. Бе контрактувано, че в подмяна на налагането на някои ограничавания върху нуклеарната стратегия на Иран, всички предходни наказания ще бъдат отстранени и няма да бъдат налагани нови наказания в това отношение. Но както добре знаете, точно американците извършвайки противозаконен акт се отдръпнаха от съглашението през 2018 година по времето на Тръмп, като едностранно нарушиха отговорностите си, възвърнаха предходните наказания и постановиха нови такива против Иран.

Според многочислените отчети на Международната организация за атомна сила, до една година след отдръпването на Съединените щати от Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), Иран, за разлика от Съединените щати и европейските страни, които са страни по JCPOA, е спазвала изцяло отговорностите си по него.

След противозаконното отдръпване на Съединените щати и наложените наказания, Иран добросъвестно отхвърли да предприеме компенсиращи ограничения и по искане на останалите членове на JCPOA и Европейския съюз като координатор на нуклеарното съглашение не прибягна до прекъсване на осъществяването на отговорностите си в границите на JCPOA с цел да могат останалите членове на JCPOA да компенсират отрицателните условия, породени от отдръпването на Съединените щати.

Въпреки това, заради продължаването на тази неконструктивна обстановка и след година на стратегическо самообладание, заради увеличението на глобите на Съединените щати и неспазването на отговорностите на три европейски страни, Иран нямаше различен избор с изключение на да се отдръпна от правата си според членове 26 и 36 на JCPOA и от 8 май 2019 година и поетапно да спре осъществяването на част от отговорностите си. В едно многостранно съглашение всички страни са длъжни да съблюдават и извършват отговорностите си и не е разумно единствено една от страните в него да извършва уговорките си. Многократно сме заявявали, че ще останем ангажирани с осъществяването на договореностите по JCPOA, до момента в който другите страни се придържат към тях.

Най-високопоставеният представител на Иран по въпросите на сигурността Али Шамхани прикани за задълбочаване на връзките в енергетиката, превоза, селското стопанство, търговията и банкирането с Русия. Значи ли това, че Иран и Русия дружно ще се борят срещу намесата на Запада във вътрешните им работи?

- Отношенията сред Иран и Русия се основават на политиката на добросъседство и общи ползи и се развиват във всички области. Разширяването на връзките със съседите е един от стратегическите ни цели. Това съдействие се основава на правни рамки и не опонира на нито един интернационален развой. Сътрудничеството сред Иран и Русия като двама значими играчи в нововъзникващия се международен ред буди паника у американците, защото те считат, че задълбочаването на това съдействие ще сложи превъзходството и хегемонията на Съединените щати пред огромно предизвикателство. Затова гледат да нанасят удари по всевъзможен метод, в това число посредством основаване на отрицателна атмосфера в тази ситуация с Украйна.

Иран приветства и поддържа всяка самодейност, която води до преустановяване на огъня и до постигането на мир сред Русия и Украйна. Как и с какво Иран би могъл да способства за реализиране на разговор сред тези две враждуващи страни?

- От самото начало на тази рецесия обявихме, че приветстваме и поддържаме всяка самодейност, която води до прекратяването на огъня и установяването на мир сред Русия и Украйна въз основа на разговор, и сме подготвени да играем роля в прекратяването на войната. В тази връзка предприехме ограничения съгласно опциите си. Предвид околните връзки сред Иран и Русия, ние се опитахме да използваме това преимущество, с цел да понижим напрежението и да вървим към преустановяване на огъня. На няколко стадия иранският външен министър организира диалози с съветския и украинския си сътрудник в тази тенденция като тези дейности ще продължат и в бъдеще.

Как ще характеризирате сегашните връзки сред Русия и Иран? Иран на страната на Русия ли е във войната против Украйна?

- Ние ясно декларирахме, че нашата политика във връзка с войната в Украйна е да зачитаме териториалната целокупност на тази страна, да не изпращаме оръжия на страните в спора, да спрем войната и да прекратим разселването на хора. Следователно ние не сме на страната на нито една от воюващите страни. Нашата съществена политика е да се противопоставим на войната, имайки поради опита от 8-годишната наложена война от Саддам против Иран.

Киев и Западът настояват, че Русия е употребила ирански дронове " Шахид-136 " при ударите си против енергийната инфраструктура на Украйна. Как ще коментирате това?

- За страдание през цялото време западната медийна империя, преобръщайки и подменяйки обстоятелствата, постави големи старания да отклони и промени международното публично мнение по отношение на това по какъв начин стартира украинската рецесия и действителностите на терен. Много пъти сме заявявали, че не сме страна във войната сред Русия и Украйна и сме срещу изпращането на каквото и да е оръжие и техника на воюващите страни.

Както съобщи външният министър на Иран, месеци преди войната в Украйна ние предоставихме на Русия лимитирано количество безпилотни самолети в границите на отбранителното ни съдействие. Но не и за потребление във войната в Украйна.

В диалога си с господин Борел, висш представител по външните работи на Европейския съюз, и украинския си сътрудник, външния ни министър съобщи, че сме подготвени екип от ирански военни специалисти и екип от украински военни специалисти да проведат взаимна среща във всяко контрактувано място. Ние сме подготвени да разгледаме всички хипотетични документи по отношение на потреблението на ирански дронове от Русия в Украйна.

Ако на тази среща ни стане ясно, че Русия употребява ирански дронове във войната в Украйна, несъмнено няма да останем безразлични. За страдание, не получихме подобаващ отговор на това рационално и разумно предложение и не бяха предоставени документи и доказателства по отношение на тези изказвания.

Няма да има смяна в нашия метод и ние не сме и няма да дадем никакви оръжия, които да бъдат употребявани във войната в Украйна.

Горчива политическа подигравка е, че страни, които сами изнасят оръжия и съоръжение за милиарди долари на една от страните във войната, упрекват незаслужено друга страна, че е изпратила оръжия на една от страните във войната и стартират пропагандна и психическа война против Иран. Съединените щати и техните европейски съдружници способстваха доста за удължаването на войната и нейното по-голямо разпалване, като изпратиха широкомащабни и разрушителни оръжия в Украйна и с тази поддръжка демонстрираха, че не желаят мир и връщане на спокойствието.

Америка и Европа не са в позиция да упрекват други страни, че изпращат оръжия. Не забравяме, че през 8-те години на наложената от Ирак война против Иран, Съединените щати и някои европейски страни изпратиха всички типове стандартни и неконвенционални оръжия, в това число химически такива, с цел да оборудват агресорския режим на Саддам, който нападна Иран. Иран има към 70 000 военноинвалиди потърпевши от употребяваните по тях от режима на Саддам химическите оръжия. Оръжия, чиито първични материали и съоръжение са предоставени от Съединени американски щати и европейските страни, в това число Франция и Германия.

Иран е под наказания отдавна. Как макар такива тежки наказания Иран би могъл да реализира такава мощност, с цел да поддържа международна мощ като Русия?

- Не знам какво имате поради от " подкрепяте Русия ", само че Иран и Русия като двама съседи и участници в нововъзникващия се международен ред имат взаимно съдействие. В отговор на вашия въпрос би трябвало да кажа, че тайната на силата на Иран, макар тежките противозаконни наказания, които са невиждани в историята и образец за стопански тероризъм, е същинската самостоятелност и разчитането на вътрешните благоприятни условия и потенциал на страната. Разчитайки на хората, ние се опитахме да превърнем глобите във опция за понижаване на зависимостта от непознати страни и развиване на вътрешния потенциал. Това ни накара да активираме потенциала си във всички области и постигнахме необикновен прогрес и скъпа позиция в света в доста научни и механически области.

Опитът на Иран сподели на света, че е допустимо да се реализира значима позиция, без да се разчита на непознати сили и с оповаване на вътрешните благоприятни условия. Силата на Иран и неговият прогрес накараха Съединени американски щати да се тревожи доста, че Иран ще бъде показан пред света като модел и образец за подражателство. Държава с цялостна самостоятелност и без взаимозависимост от Съединени американски щати и разчитаща на личния си потенциал е достигнала до такова позиция. Затова се пробва да удари Иран по всевъзможен метод.

Смятате ли, че задачата на тежките наказания против Иран е да разпадне целостта на страната? Нещо като балканизацията?

- Съединени американски щати търси иранец, който да и е напълно зависим както бе преди революцията през 1979 година Съединени американски щати не може да толерира мощен и самостоятелен Иран. Следователно, както споделих, той се стреми да удари Иран по всевъзможен вероятен метод. С оказване на поддръжка за сепаратистки групи, осъществяване на преврати, поддръжка на терористични групи, поддръжка на Саддам и пускане на 8-годишна наложена война против Иран, политика на оптимален напън и използване на най-строгите наказания през последните години и опити за основаване на ужас и разделяне в Иран, ограничения, които Съединени американски щати употребява против Иран, с цел да може по този метод да унищожи ислямската република. Ако не е подхванал нещо като директна военна намеса, то несъмнено няма способността да го направи.

Подкрепата на сепаратистки групи за да възпроизведе нещо като балканизация е също една от политиките на Съединени американски щати, към които прибягва посредством разпалване на последните събития. Факт е, че иранския народ съставлява един от основните стълбове на главната мощност на Иран. Народ, който макар огромното си многообразие има дълга и възхитителна взаимност сред другите си религиозни и расови пластове. Перси, турци, азери, туркмени, кюрди, араби, белуджи, арменци, евреи, гилак, мазни, асирийци и кашкайци и други ирански раси, всички те поставени една до друга са толкоз красиви, колкото иранския килим, като плочки с доста красиви изображения. Съединени американски щати, прибягвайки до услугите на сепаратистки групировки желае да обезврежда този фактор на мощ на Иран и да раздра страната на части. Разбира се, интелигентните хора на Иран в никакъв случай не са разрешавали и няма да разрешат на Съединени американски щати да осъществя тази злокобна фантазия.

Иранците приказват най-много за превръщане към Изтока. Разочарован ли е Иран от Запада? Каква е повода за такава смяна в тактиката?

- Една от главните стълбове на външната политика на Иран е независимостта на страната от Запада и Изтока. Търсим уравновесена външна политика. За нас са значими нашите ползи. За страдание, Западът не показва добър метод към Иран и този метод ги накара да се дистанцират от Иран. Ако този метод бъде поправен, това няма да е спънка за Иран да развива съдействие със Запада.

Не би трябвало да се подценява обстоятелството, че стратегическите салда в района и света се трансформират от запад на изток.

Как ще коментирате изказванията на Запада за основаването от Иран на " мръсна бомба "?

- Това също е част от напъните на западната медийна империя, която манипулирайки обстоятелствата, приписва обвиняванията против тях на други. Ние сме срещу всевъзможни оръжия за всеобщо заличаване въз основа на нашите морални и религиозни учения и законови отговорности. Горчива подигравка е, че западните страни, отправящи неоснователни изказвания против Иран с политически цели, разполагат с всевъзможни оръжия за всеобщо заличаване. Ето един въпрос към вас: Коя страна в миналото е употребила нуклеарни оръжия в Нагасаки и Хирошима, с цел да сложи Япония на колене?

Народът ни е жертва на употребяваните по време на 8-годишната война на Саддам против Иран химически оръжия, оръжия, предоставени на баасисткия деспот от Съединените щати и някои европейски страни, в това число Германия.

Иран арестува представител на основана в Лондон опозиционна телевизия. Има ли в Иран независимост на словото и на медиите?

- Това е по този начин нареченият ефирен канал, за който казвате, че е " Стаята на войната с Иран ", който се образува с вложенията на Саудитска Арабия и по време на последните вълнения насърчаваше хората към принуждение, фракционизъм и терористични актове в Иран. Дори в едно от предаванията си доста ясно обучаваше по какъв начин се създава коктейл Молотов и по какъв начин да бъде употребен. Националната сигурност на всяка страна е нейната алена линия, никаква експанзия няма да бъде толерирана.

Свобода на словото и медиите в Иран е даже повече в сравнение с в западните и демократични страни. Разбира се, както всяка страна, в това число и България, има рамки, в това число националната сигурност, които би трябвало да се вземат поради.

Как стоят сега връзките сред Иран и Саудитска Арабия. Министърът на разузнаването на Иран предизвести Саудитска Арабия, че няма гаранция, че Техеран ще продължи своето " стратегическо самообладание " против районния си противник. Как да разбираме тези думи? Това опасност ли е, предизвестие или какво?

- За благополучие, заради общото схващане, което се образува както в Техеран, по този начин и в Рияд, двете страни реализираха консенсус за провеждането на двустранни договаряния, като до момента са извършени 5 кръга от взаимни договаряния сред Иран и Саудитска Арабия в Багдад, което сътвори общата мотивация и схващане, че би трябвало да продължим по този път, с цел да създадем общо схващане и да предприемем изпълнителни стъпки за обновяване на връзките сред двете страни. В същото време Саудитска Арабия би трябвало да промени метода си към Иран. Например в последните събития в Иран има ясни доказателства и документи за присъединяване на тази страна в съдействие със западните си сътрудници в разпалването на вълнения.

Важното тук е, че нашата и на останалите страни в района, в това число Саудитска Арабия, орис е взаимносвързана заради нашето съседство. От позиция на Иран всяка неустойчивост в страните от района е заразна и всяка неустойчивост в Иран може да бъде заразна за страните от района. Далечните страни са дестабилизиращите фактори в района. Сътрудничеството с тези страни и хвърлянето на камъни по могъщия Иран от страните, които седят в стъклени къщи, няма различен смисъл с изключение на прекосяване на границите на рационалността към мрака на нелепостта.

Иран основал ли е в действителност хиперзвукова ракета, която може да маневрира във и отвън атмосферата ?

- Да, както обявиха формалните ирански военни управляващи, ние създадохме свръхзвукова ракета в границите на нашата отбранителна политика, която е способна да премине през всички системи за противоракетна защита. Това е огромен скок в поколенията в ракетната област и ще увеличи равнището на сигурност на страната. Тази система има доста висока скорост и маневреност в атмосферата и отвън нея. Това значи, че новата ракета на Ислямска република Иран може да минава гладко както през отбранителните системи, защитаващи в границите на атмосферата, по този начин и през извънредно скъпите системи, справящи се с ракети отвън атмосферата. Тестовете на тази ракета са извършени. Хиперзвуковата ракета ще бъде показана в подобаващ миг в бъдеще.

Сферата на ракетната промишленост е една от областите, в които, макар тежките наказания, постигнахме скъп стратегически прогрес.

Ваше Превъзходителство, след този обстоен преглед на външната политика на Иран да се спрем на България. Как намирате страната ни? Какво най-вече Ви впечатли тук?

- През професионалния си живот пътувах до близо 70 страни, само че в действителност вашата красива страна я виждам по-различна от доста други, с които съм бил. Хората в България и красивите им фолклорни обичаи, които в някои случаи имат доста прилики с традициите в Иран, в действителност ме впечатлиха, което е знак за културно-историческото подобие на двата народа.

Красива страна с благи, топли и любящи хора, дружно с многото общи културни и цивилизационни черти, даже и в всекидневен език с Иран, е късото ми определение за загатна от престоя ми в България.

Навършват се 125 години от дипломатическите връзки сред Иран и България. Как намирате развитията на връзките сред нашите страни? Кои са браншовете и сферите, които следва да бъдат проучени и развити?

- Както демонстрира цифрата 125, формалните връзки сред двете страни са исторически и дългогодишни. Дори културните и неофициални връзки сред двете страни датират от епохи. Иран е първата азиатска страна признала независимостта на България, а България е първата източноевропейска страна, която публично е признала Ислямска република Иран. Въпреки някои възходи и спадове в връзките, през този 125-годишен интервал двете страни постоянно са имали другарски, мирни и уважителни двустранни връзки и в никакъв случай не е имало изключително напрежение сред Иран и България. В момента връзките сред двете страни се укрепват във всички браншове и области и в тази тенденция са построени положителни взаимоотношения сред формалните лица на двете страни.

Въпреки съществуването на доста евентуални благоприятни условия за икономическо и комерсиално съдействие, връзките сред двете страни в тази област не бележат прогрес в сходство с връзките в други области. Въпреки повишаването на комерсиалния стокообмен сред двете страни през тази година спрямо предходната година, разлика до достигането на мечтаното равнище на стопански продан сред двете страни към момента остава забележителна. Целта ми като дипломат е да развъртвам равнището на бизнес връзките. В тази връзка са положени положителни старания в съдействие с управляващите и частния бранш на България в посока потребление на всички налични благоприятни условия за развиването на връзките сред двете страни в икономическата област в интерес на народите на двете страни.

И в края на нашето изявление, какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Пожелавам на всички постоянно да бъдете здрави, щастливи и сполучливи и живота ви да бъде изпълнен с наслада и хубави моменти. Пожелавам на България и нейните благи хора напредък, прогрес и ярко бъдеще изпълнено с разцвет и благополучие.

сн. Посолство на Ислямска република Иран в България

***

Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули, ексклузивен и пълномощен дипломат на Ислямска република Иран в Република България, е роден на 23 ноември 1959г. Магистър по Международно право. Дипломат от кариерата. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985г. Работил е в дипломатическите задачи на Иран в Катар и Филипините, бил е общоприет консул в Мюнхен и Хамбург. Първия му мандат като дипломат е в Саудитска Арабия (2010-2014). От 2018г. е ексклузивен и пълномощен дипломат на Ислямска република Иран в Република България. От 2021г. е ексклузивен и пълномощен дипломат на Ислямска република Иран в Република Северна Македония със седалище в София. Владее британски, арабски и немски език.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР