Иран е написал писмо до ръководителя на Общото събрание на

...
Иран е написал писмо до ръководителя на Общото събрание на
Коментари Харесай

Иран настоява ООН да приеме резолюция, осъждаща убийството на ген. Солеймани

Иран е написал писмо до ръководителя на Общото заседание на Организация на обединените нации, в което приканва организацията да одобри резолюция, осъждаща убийството на иранския военачалник Касем Солеймани, съобщи ДПА, като се базира на локални медии, разгласили писмото.

Солеймани беше погубен на 3 януари 2020 година в иракската столица Багдад при американско нахлуване с безпилотен аероплан, подредено от тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Организация на обединените нации би трябвало да изчерпи всичките си благоприятни условия, в това число под формата на резолюция, да осъди този терористичен акт и да избегне сходни закононарушения в бъдеще, отбелязва в писмото Мохамад Дехган, вицепрезидент по правните въпроси.

При американския въздушен удар преди две години почина също командирът на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис.

Според Техеран по това време ген. Солеймани е бил на дипломатическа задача в Ирак.

Нападението саботира съблюдаването на интернационалното право и мира в региона, отбелязва в писмото Дехган. Организация на обединените нации би трябвало неотложно и най-сурово да осъди този безчовечен акт, добавя той, представен от Българска телеграфна агенция.

Откакто Солеймани беше погубен, Иран, и най-много Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война, приканват за възмездие. Техеран разкритикува също мълчанието на интернационалната общественост за офанзивата.

Солеймани командваше силите за специфични интервенции " Ал Кудс ", считани за поделение на Корпуса на гвардейците, настоящо в чужбина. Те изиграха изключително значима роля в спора в Сирия и помогнаха на президента Башар Асад да остане на власт.

Иран неведнъж е заявявал, че Западът би трябвало да е признателен на Солеймани, че е попречил на настъплението на терористичната формация " Ислямска страна ".

В Иран Солеймани е считан за народен воин, само че за Съединени американски щати той е терорист и лице на иранската интервенция в региона.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР