Иракските власти заявиха в неделя, че са възобновили преговорите със

...
Иракските власти заявиха в неделя, че са възобновили преговорите със
Коментари Харесай

Ирак възобнови преговорите със САЩ за бъдещето на антиджихадистката коалиция

Иракските управляващи обявиха в неделя, че са възобновили договарянията със Съединените щати за бъдещето на антиджихадистката коалиция,  съобщава Агенция Франс Прес. Багдад изрази вяра, че те няма да бъдат прекратени и скоро ще доведат до резултат.

Припомняме, че първият кръг от договарянията стартира на 27 януари, само че беше бързо прекратен, в Йордания на идващия ден,

" Върховната иракска военна комисия възобнови в неделя срещите си с интернационалните съдружни сили в Багдад, сподели в изказване военачалник Йехия Расул, боен представител на иракския министър председател. Докато нищо не наруши спокойствието на тези диалози, срещите ще се организират постоянно, с цел да се реализира работата на комисията допустимо най-скоро ", добави той.

Расул сподели, че срещите са били ориентирани към установяване на времева линия за последователно евакуиране на съдружните сили от Ирак, водещо до края на задачата им.
 Ирак: Повтарящите се удари ни карат да изгоним водената от Съединени американски щати коалиция
Ирак: Повтарящите се удари ни карат да изгоним водената от Съединени американски щати коалиция

Багдад не желае да бъде замесен в спора в Близкия изток

Водената от Съединени американски щати военна коалиция беше образувана през 2014 година за битка с групировката " Ислямска страна "  (ДАЕШ) - годината, в която джихадистката формация завладя съвсем една трета от територията на Ирак и елементи от прилежаща Сирия.

Американски и съюзнически войски са били атакувани повече от 165 пъти в Близкия изток от средата на октомври при офанзиви , свързани с войната Израел- " Хамас " в Газа.

По-голямата част от офанзивите са поети от " Ислямската опозиция " в Ирак, халтав съюз от подкрепяни от Иран групи, ядосани от поддръжката на Съединени американски щати за Израел.

Съединените щати отвърнаха с няколко смъртоносни удара, ориентирани към тези групи.

Вашингтон разполага с 2500 бойци в Ирак и към 900 бойци в Сирия като част от обединението против ДАЕШ.
 Ислямска опозиция в Ирак желае обединен фронт против американските войски
Ислямска опозиция в Ирак желае обединен фронт против американските войски

В свое изказване групировката прикани и други групи да се включат

Нейните войски в Ирак са ситуирани по покана на Багдад, само че тези в Сирия са ситуирани в региони отвън контрола на сирийското държавно управление.

В момента американските войски в Ирак оказват помощ на държавните сили, с цел да предотвратят повторното появяване на джихадистите.

За да заменят интернационалната коалиция, иракските управляващи желаят да се включат в двустранно военно съдействие с държавите-членки, участващи в силите.
 Съединени американски щати удариха над 85 ирански цели в Ирак и Сирия
Съединени американски щати удариха над 85 ирански цели в Ирак и Сирия

Като отговор на офанзивата в Йордания

Но процесът евентуално ще бъде дълъг. В изказване от четвъртък от обединението се споделя, че задачата в този момент е да се оцени напредъкът, реализиран в успеха над джихадистите, и да се разиска бъдещият преход на задачата на обединението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР