Иракчанките, участващи в надпреварата за парламентарните избори този месец, са

...
Иракчанките, участващи в надпреварата за парламентарните избори този месец, са
Коментари Харесай

Изборите в Ирак носят на жените кандидати трудности, но и възможности

Иракчанките, участващи в конкуренцията за парламентарните избори този месец, са непоколебими макар многото провокации, с които се сблъскват преди гласуването на 12 май, в това число невиждани оскърбителен акции, цялостни със полови видеоклипове, принудили някои да се отдръпват.

Мнозина преглеждат изборите като опция да се бележит на напред във времето обвързваните с дамите въпроси в това общество, което по традиция е доминирано от мъжете и където за дамите към момента е мъчно да завоюват авторитетни позиции в политиката.

Има паника, че правата на дамите са подкопавани, 15 години откакто предвожданото от Съединени американски щати навлизане смъкна диктатора Саддам Хюсеин с вярата да донесе народна власт в една страна, която от дълго време се олюлява под напора на войни, подтисничество и безчет стопански и обществени проблеми.

Близо 2600 кандидатки се борят за една четвърт от 329-те места в Народното събрание - квота, избрана за дамите според конституцията, на тези избори, които са четвъртите от свалянето на Саддам през 2003 година Фатин Рашид Хамид - кандидатка от партията " Багдадски съюз ", в която господства сунитското малцинство в страната - споделя, че в Народното събрание е щяло да има по-малко дами, в случай че не е била 25-процентовата квота.

" В Ирак един от най-важните въпроси, свързани с дамите, на който би трябвало незабавно да бъде обърнато внимание, е маргинализацията ", сподели майката на две деца, която е академични учител с докторска степен по биология. " Нашето общество към момента разрешава мъжете да преобладават във всички области и полета. " " Дори тази квота е несправедлива, добави тя. Половината от триумфа на едно общество зависи от жените; по тази причина представителството би трябвало да бъде... най-малко половината от местата. "

 Изборите в Ирак носят на дамите претенденти компликации, само че и благоприятни условия
© Associated Press

Завой

Според Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) дамите в Ирак съставляват 57 % от популацията на 37-милионната страна и макар че държавното управление поставя старания да реши въпроса с неравенството сред половете, ситуацията на иракчанките непрекъснато се утежнява от 2003 година Според ПРООН едно на всеки 10 семейства в Ирак е ръководено от вдовица. През последните години иракчанките бяха подложени на още по-голяма икономическа, обществена и политическа маргинализация поради десетилетия войни, спорове, принуждение и наказания.

През 50-те години на XX век Ирак имаше демократично общество и стана първата арабска страна, назначила жена за министър и приела прогресивни закони за дамите и фамилията. Положението обаче стартира да се утежнява през епохата на Саддам и се усложни още повече след 2003 година, основно поради възхода на религиозните институции в страната, само че и на войнствеността и екстремизма.

През 2014 година бойците на групировката " Ислямска страна " хванаха адвокатката по правата на индивида Самира Салих ан Нуайми, до момента в който тя беше в дома си със своя брачен партньор и трите им деца в северния град Мосул. Екстремистите я изтезаваха и след това обществено я убиха, откакто техният мним набожен съд постанови, че тя е изоставила исляма.

Тези мъчителни облици може би не престават да преследват дамите в Ирак преди изборите, които са първите, откакто подкрепяните от Съединени американски щати иракски сили разгромиха ИД, обявявайки предишния декември, че войната с групировката " Ислямска страна " е извоювана.

На електрически стълбове и здания по улиците на Багдад и на други места са разлепени плакати на дами претенденти паралелно с тези на мъжете. На някои са изобразени забулени лица, а други демонстрират кандидатки с грим и без обичайна ислямска кърпа, или хиджаб. И едните, и другите провокираха остра реакция - доста плакати бяха оплескани с тиня, обезобразени с нарисувани бради или изцяло раздрани.

Фотогалерия: Мъжете язиди възвръщат храмовете си в очакване на дамите >

За пръв път тормозът и клеветническите акции против дами, борещи се за място в Народното събрание, се придвижиха в интернет. В обществените медии са необятно публикувани полови видеоклипове, претендиращи, че демонстрират кандидатки в леглото с мъже, както и фотоси, за които се твърди, че демонстрират кандидатки, позиращи по долни дрехи или с разголено облекло. Един подобен клип принуди Интизар Ахмед Джасим, съюзничка на партията " Съюз на успеха " на министър-председателя Хайдер ал Абади, да се отдръпна от конкуренцията. Тя отхвърли видеото като " имитация, целяща да я накара да напусне ". В южната иракска провинция Наджаф се организира родов арбитраж поради клип, показващ по какъв начин млад мъж целува плаката на кандидатка от друго племе. Резултатът: той се извини, извинението беше признато, а племето на кандидатката даже отхвърли обезщетение за обидата.

Разтревожен от невижданото равнище на тормоз, специфичният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации за Ирак Ян Кубис се срещна предишния месец с няколко кандидатки поради " тревожната обстановка " и " вулгарните прояви " против дами, което съгласно него единствено подкопава демократичния развой.

" Тези, които стоят зад оклеветяването, кибермалтретирането и издевателството, се пробват да ви изплашат ", сподели им Кубис и добави, че причинителите се " опасяват от образовани, динамични, квалифицирани, смели и непредубедени дами претенденти, които с право претендират за своето пространство и смислена роля в политическия живот на Ирак ".

Байда Салим ан Наджар, която беше на срещата, сподели, че нападенията " систематично вземат на прицел кандидатки без хиджаб, с цел да ги съкрушат ". Тя е една от 45-те претенденти от иракското малцинство язиди - етническа група, изключително подложена от ИД на ужасяващи набези. Ан Наджар упрекна преобладаващите партии в Ирак, че стоят зад издевателството над дами, основно като акция против нови лица.

Багдадската адвокатка трансформира в собствен приоритет да ускори позициите на язидите, изключително на дамите язиди, доста от които бяха поробени от бойците на ИД в техния мним халифат. Сунитските екстремисти считат немюсюлманите за неверници, които заслужават да бъдат убити. Според Иман ас Сафи, която е претендент от листата на партията " Мъдрост ", клеветническата акция още повече ще подтикне дамите да пазят правата си и да реализират своите фантазии. " Жената е половината от обществото и отглежда другата половина, сподели тя. Ще реализираме това, за което се борим. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3286)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР